Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

WordPress sablon készítés

A WordPress világszerte az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer. Népszerűségét annak köszönheti, hogy ingyenes és rengeteg bővítmény létezik hozzá. Kiválóan alkalmas bemutatkozó weboldalak, híroldalak, blogok, termékkatalógusok, fotógalériák, létrehozására. A megfelelő bővítményekkel űrlapok is létrehozhatók.

A WordPress sablonokról

A WordPress-ben létrehozott tartalom megjelenítése sablonokkal történik. A sablon felel a weboldal kinézetéért és a tartalom elrendezéséért. Létezik ingyenes és fizetős sablon illetve saját igényeinkre készült egyedileg fejlesztett sablon.

Ingyenes sablonok

Az ingyenes sablonok között sok jót találunk, például a WordPress gyári sablonok is kiválóan működnek. Tökéletes megoldás például egy egyszerű bloghoz.

Fizetős sablonok

Fizetős sablonokból hatalmas a kínálat. Ezek univerzálisan elkészített sablonok, előre legyártott oldaltípusokkal, melyekkel egyszerűen és gyorsan össze tudjuk kattintgatni weboldalunkat. Az univerzális sablonokkal összerakott oldalaknak két hátránya van: a sebesség és a karbantarthatóság. Az optimalizálás hiánya miatt ezek az oldalak általában lassan töltődnek be. Ha pedig valamiért hozzá kell nyúlni a sablon kódjához, az kellemetlen perceket tud okozni.

Egyedileg készített WordPress sablon

Az egyedileg készült sablon kimondottan az adott weboldal funkcionalitásához készül. Bármilyen egyedi dizájnra ráhúzható, illetve az adminisztrációs felülete is specifikusan az adott oldalhoz készül.

Az egyedi sablon költsége magasabb mintha egy kész sablont vásárolnánk, viszont az optimalizálásnak köszönhetően a sebessége megfelelő lesz és a későbbi karbantartás sem okoz gondot. Az elmúlt években már jóval több, mint 100 WordPress sablont készítettem, van közte olyan ami 10 éve funkcionál hibátlanul.

A WordPress bővítményekről

Bővítmények segítségével az oldal funkcionalitása kibővíthető. Ezek harmadik féltől származó kódok, melyek használatáért a készítők nem vállalnak felelősséget. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk az adott bővítményről a WordPress hivatalos weboldalán.

A bővítmény használata előtt érdemes megnézni, hogy:

  • mióta létezik
  • mikor érkezett hozzá utoljára frissítés
  • van e támogatása, milyen a készítők hozzáállása

A WordPress mint webáruház motor

Webáruház készítése is megoldható WordPress segítségével, én azonban ezt a fajta felhasználását nem szoktam javasolni, ilyen jellegű munkát nem vállalok. Többnyire az ingyenes WooCommerce e-kereskedelmi bővítményt szokták erre a célra telepíteni, azonban ennek a testre szabása sokszor problémás, illetve az extra funkciókért fizetni kell. Általános probléma, hogy ezeknél az oldalaknál a WooCommerce mellett sok másik bővítményt is telepítenek, ami könnyen vezethet ezeknek az összeakadásához. Az ilyen jellegű hibák felkutatása időigényes feladat és nem mindig jár sikerrel. Van amikor csak a bővítmények számának csökkentésével oldható meg.

Webáruház készítéséhez inkább valamelyik bérelhető webshoprendszert szoktam javasolni, ahol havi díj ellenében egy komplett webáruházat kapunk amit csak testre kell szabni és már lehet is tölteni a termékeket. Itthon a két legnépszerűbb ilyen rendszer az Unas és a Shoprenter.