Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

Webes akadálymentesítés

A webes akadálymentesítés a közszférabeli szervezetek weboldalainál jogszabályi előírás. A megfelelés érdekében nagyon sok dologra kell odafigyelni a fejlesztésnél. Már a dizájn tervezése körültekintést igényel, például a megfelelő kontrasztarányok használata miatt.

Sokan nem értik meg elsőre a dolog kötelező jellegét, és próbálnak félmegoldásokkal operálni. Sajnos azonban ahhoz, hogy az akadálymentességi auditon átmenjen az oldal és megkapjuk a tanúsítványt, minden előírásnak meg kell felelnünk.

Mindennapi munkáim során túl vagyok már jó pár olyan fejlesztésen ahol előírás volt a WCAG megfelelés és az audit után megkaptunk a tanúsítványt az akadálymentes működésről. Ezen tapasztalatok alapján a tervezés és a kódolási szakaszban is be tudok segíteni a munkában.

Mit takar a webes akadálymentesítés?

A munka során a megfelelő kontrasztarány beállítása mellett minden tartalmat elérhetővé teszünk a képernyőfelolvasó szoftverek számára, illetve billentyűzettel is bejárhatóvá tesszük az oldalt. A témáról itt írok bővebben, illetve ebben a 30 perces videóban bemutatom az alapokat.

Az elvégzett módosításokat minden esetben tesztelni kell képernyőfelolvasó szoftverrel, meggyőződve arról, hogy az adott tartalom a megfelelő helyen felolvasásra kerül.

Akadálymentes dizájn

A projekt elején fontos tisztázni a résztvevőkkel, hogy a kötelező WCAG megfelelésnek eleget kell tennünk. Ennek tudatában kell tervezni az oldalak kinézetét, ami nem biztos, hogy mindenkinek el fogja nyerni a tetszését. Sajnos ez nem arról szól, hogy a klasszikus értelemben vett szép weboldalakat készítünk, hanem arról, hogy a képességzavarral küzdő felhasználóknak is maximális élményt tudjunk nyújtani.

Kiknek tervezünk?

A közhiedelemmel ellentétben az akadálymentes weboldalak nem kizárólag a látássérült felhasználóknak készülnek, hanem minden felhasználónak aki valamilyen képességzavarral küzd. Ez lehet hallászavar, pszichológiai betegség, de akár egész hétköznapi dolgok is. Egy begipszelt kéz például csak átmeneti képességzavar és nyilván nem hasonlítható össze egy látássértült felhasználóval, a tervezésnél azonban mindenkire gondolni kell. Ha betartjuk a WCAG szabvány által leírt irányelveket és magunk is teszteljük az oldalakat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az általunk publikált tartalom a felhasználók legszélesebb rétegéhez fog eljutni.