Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

Ytong válaszfal készítése panellakásban

Amióta megvettem ezt a lakást, azóta gondolkodom, hogy ki kellene dobni ezt a ronda kétszárnyú ajtót a két szoba közül. Semmilyen értelmes funkciót nem tölt be, becsukni nem lehet normálisan, kinyitva pedig elfoglal egy csomó helyet a szobából. Ráadásként a villanykapcsolót a belső oldalra tették és pont rányílik az ajtó.

Több megoldás volt a fejemben, gondolkodtam azon is, hogy az ajtónyílást meghagyom eredeti méretben, de aztán végül arra jutottam, hogy inkább felére veszem a szélességét. Ehhez Ytong téglát használtam, amit először is haza kellett hozni a nem túl nagy autóval.

A régi ajtókeret kibontása nem volt könnyű feladat, keményen neki kellett dőlni a feszítővasnak, mire engedett.

A képen látszik, hogy vas szorítóbilincsekkel volt rögzítve a keret, amik rendesen kapaszkodtak a betonba. Tisztességes munkát végeztek annak idején a panelház kivitelezői.

Bontás után az első dolgom volt egy gégecsövet körbevezetni, amiben majd az ethernet kábel fog menni. A sarokban nem hajlítottam meg nagyon a csövet, az Ytong-ot könnyű hozzáfaragni és így egyszerűbben átmegy rajta a behúzószál.

A laminált padlóból kivágtam a megfelelő méretű darabot, és belepróbáltam a téglát. 15cm a fal szélessége, a tégla pedig 12,5cm széles.

A falazáshoz csemperagasztót használtam. A téglák bármilyen fűrésszel könnyedén vághatók.

A falazás gyorsan megvolt, az Ytong-gal egyszerűen lehet dolgozni. Előre levágtam a darabokat, beszámoztam, és egy munkafázisban minden elem a helyére került.

Az élére gipszkartont ragasztottam.

A nappali felé néző oldalra szintén gipszkarton került.

A gipszkarton és a fal közötti részt a megmaradt Ytong darabkákkal és csemperagasztóval töltöttem fel.

A fal másik oldalára nem került gipszkarton, mert a ház betonfala sajnos nem teljesen egyenes, ezért a válaszfal a gipszkarton lappal együtt kilógott volna a síkból. Úgyhogy itt vakolni kellett, ennek első lépéseként a megmaradt csemperagasztóval húztam egy vékony réteget.

Habár a panel falaira nem annyira jellemző a mozgolódás, a biztonság kedvéért az illesztéseket megerősítettem üvegszövet hálóval. A sarkokra mindenhol fém élvédőt tettem.

A belső oldalt Rimano Plus A-val gletteltem.

A külső oldalt a csemperagasztó száradása után Rimano 6-30 gipszes vakolattal hoztam egy szintbe.

Száradás után pedig itt is Rimano Plus A-val simítottam.

Így néz ki belülről jó sok glettelés után. A szobában korábban tapéta volt a natúr betonfalra ragasztva, ezt eltávolítottam és erre is ment 2 réteg glett.

Így néz ki a külső oldal festésre készen.

A nappali glettelés, csiszolás, portalanítás után, festésre előkészítve.

Itt már a festés előkészületei zajlanak.

Ez pedig a végeredmény. A villanykapcsolót nem tudom milyen megfontolásból helyezték a sarokba annak idején. Mindenesetre most fél méterrel messzebb került a szoba belépési pontjától, viszont végre nem nyílik rá az ajtó. A festéshez a Dulux csendes öböl fantázianevű festékét használtam.