Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

Elektromos rizsfőző

Régi vágyamat sikerült beteljesítenem a hétvégén: vettem egy rizsfőzőt. Rengeteget olvastam róla korábban. Ezzel állítólag nem lehet rossz rizst csinálni, a használata pedig megalázóan egyszerű.

A működését megnézheted az alábbi videón.

Videó

A külső vázon belül van egy kivehető teflonbevonatú edény, az oldalán jelölésekkel. Ezen kívül jár hozzá egy kisebb betét, amit párolásra lehet használni, egy adagolópohár, egy műanyag kanál és egy tápkábel. Az oldalán egyetlen kapcsoló, két állással: alsó fokozatban főz, felső fokozatban melegen tart.

A leírás elég körülményesen fogalmazza meg az arányokat, az adagolópoháron lévő jelölések és az edény belsején lévő jelölések alapján kellene elvileg kiszámolni a víz mennyiséget. Ennél azonban egyszerűbb a klasszikus módszer: 1 pohár rizs, 2 pohár víz. De ez nyilván a rizs fajtájától is függ.

Tehát kétszeres mennyiségű vizet öntöttem a rizshez. Jázminrizsről van szó egyébként.

Rátettem a fedőt és bekapcsoltam. A leírás szerint bekapcsolás után otthagyhatom, majd amikor kell, magától lekapcsol, és utána 10-15 percig ne vegyem le a fedőt. Így is tettem, bekapcsoltam, majd mentem olvasgatni. Aztán úgy 10 perc múlva hallom, hogy dobálja a fedőt és habzik, mint a barom, mert későn kapcsolt le. A rizs szétfőtt, a konyhát takarítani kellett. A következő alkalommal már résen voltam, és amikor forrt, lekapcsoltam. Utána hagytam 10 percig a fedő alatt, és a rizs tökéletes lett.

A gyári kapcsoló nem biztos, hogy pontosan akkor fog kikapcsolni, amikor kellene, ezért nem árt figyelni. Lehet, hogy nagyobb mennyiségnél jókor kapcsolt volna, de 1 csészényi rizsnél többet egyszerre ritkán főz az ember. Ettől eltekintve a használata pofon egyszerű, beleteszed a rizst + kétszer annyi vizet, bekapcsolod, amikor forr lekapcsolod, és 10 perc múlva kész. Tökéletes állagú, pergő rizst lehet benne készíteni.

Ha gyakran főzöl rizst érdemes beruházni egy ilyen készülékre.