Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

Sitebuild készítés

A sitebuild HTML, CSS és JS kód létrehozását jelenti. A kódolás többféle forrásból történhet. Régebben Photoshop-ban létrehozott PSD fájlokból kódoltunk, ma már gyakoribb valamelyik weboldal tervezéshez készült program által létrehozott formátum, például az Adobe XD a Figma, vagy a kizárólag mac-re elérhető Sketch.

Természetesen léteznek egyéb formátumok is, mindig abból dolgozom amit kapok. Ez lehet akár egy Illustrator fájl, de kódoltam már statikus kép, sőt Word-ben összerakott terv alapján is. A kreativitás határtalan 🙂

Pixelpontos sitebuild

A sitebuild általában pixelpontos tervek alapján készül, azonban ritkán érkezik ennyire pontos koncepció. Nem szoktam belőle problémát csinálni, a kapott terv alapján meghatározom a maximális szélességet és a töréspontokat.

Ha a terv valamelyik részét nem lehet normálisan kódolni, azt előre jelezni szoktam és javaslatot teszek a szükséges mértékű módosításra.

Mobil nézet

Ritkán készül külön terv a mobil nézetre, de ez nem okoz problémát. A reszponziv megjelenés tesztelése során beállítom a töréspontokat és a legkisebb eszközön is tesztelem az oldalt. A legkisebb szélesség amire optimalizálni tudok 320px. Ennél kisebb felbontással már nincs értelme foglalkozni.

Bootstrap keretrendszer

A sitebuild-et Bootstrap alapon is el tudom készíteni, ha a terv eleve Boostrap komponensekre épül, vagy külön kérés a használata. Ha alapból nem kérik, és a terv alapján én sem látom szükségesnek, akkor anélkül készítem el a kódot.

Akadálymentes sitebuild

Akadálymentes, WCAG szabványnak megfelelő sitebuild készítését is meg tudom oldani. Ebben az esetben célszerű, ha minél több tartalmat megkapok az oldalakhoz, hogy képernyőfelolvasó szoftverrel is le tudjam tesztelni az eredményt.

Együttműködés a fejlesztőkkel

Ha az átadott kódot a programozó valamiért nem tudja bedolgozni a kódjába, ebben is tudok segíteni. Bonyolultabb oldalaknál gyakran előfordul, hogy a fejlesztő elveszik a rengeteg HTML tag között. Az Angular például csomó plusz tag-et helyez el a forráskódban ami még inkább bonyolítja a hibakeresést. Ennek kibogozása néha igencsak idegörlő tud lenni és inkább a webdesigner feladata, mint a programozóé.