Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Image processor a Photoshop-ban

Tömeges képfeldolgozás, átméretezés, vízjelezés az image processor használatával, melyet a File > Scripts > Image processor… alatt találunk a Photoshop menüjében. A vízjel létrehozásához szükségünk lesz az Actions panelre, melyet a Window menüben tudunk bekapcsolni.

Tömeges képfeldolgozás ingyenes szoftverrel

Photoshop használata nélkül is van lehetőség tömeges képfeldolozásra. Az IrfanView egy ingyenes képnézegető program, mely számos hasznos funkcióval rendelkezik. A batch conversion alkalmassá teszi képek nagyszámú, egyszerre történő átméretezésére, átnevezésére, más formátumban történő elmentésére, vagy akár vzjelezésre is. Ezekről a lehetőségekről itt írtam részletesen és egy videóban is bemutatom a program működését.

Image processor és vízjelezés Photoshop-ban

Vízjel létrehozását az Actions panel segítségével tudjuk megoldani. Az acion panel egy igen hasznos funckió, amely előre rögzített munkafolyamatokat, kattintásokat tartalmaz, melyet bármennyiszer újra „le tudunk játszani”. Használatával a leggyakrabban végrehajtott műveletsorozatokat tudjuk egyszerűen elérhetővé tenni, akár úgy is, hogy billentyűkombinációt teszünk rá.

Akciókat gyárilag is tartalmaz a Photoshop, de le is tölthetünk hozzá, illetve saját action-t is létre tudunk hozni. Ilyenkor gyakorlatilag a kattintásokat rögzítjük a Photoshop-ban. Ehhez egy új action-t hozunk létre, ahol egy képpel lépésenként rögzítjük a vízjel létrehozását, majd ezt az action-t engedjük rá az összes képre a tömeges feldolgozás során az image processor segítségével.

Mikor lehet szükség tömeges képfeldolgozásra?

Nagyobb mennyiségű kép feldolgozására szükségünk lehet amikor digitális fényképezőgéppel nagyméretű képeket készítünk és ezeket egy munkafázisban szeretnénk átméretezni. Ugyancsak gyakori igény webáruházaknál a termékfotók együtemben történő átméretezése, vagy azonos méretre vágása. Ha a dizájn kívánja, szükség lehet az összes kép pontos négyzetre, vagy egy adott méretre történő vágására. Az is gyakori eset, hogy a saját munkánkat szeretnénk vízjellel ellátni, hogy képeinket ne tudják ellopni. Ehhez is kiváló mind a Photoshop, mint az IrfanView tömeges képfeldolgozó megoldása.

Photoshop Image processor használatát bemutató videó

Az alábbi videó megmutatja, hogyan lehet több képet egyszerre átméretezni és vízjelet tenni rájuk a Photoshop-ban. A videó hossza 7 perc.

Photoshop Image processor videó