Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

InDesign kezdőknek

Az InDesign kezdőknek anyag hasznos lehet számodra, ha még sosem használtad a programot, de szeretnéd megtanulni az alapjait.

Mi az InDesign?

Az Adobe InDesign a világ vezető kiadványszerkesztő szoftvere, mely az Adobe grafikai programcsomag része. A termék 1999 óta van a piacon. Segítségével készíthetünk könyveket, kiadványokat, újásogokat, plakátokat, névjegyeket, interaktív PDF dokumentumokat és egyéb nyomdai anyagokat. A nyomdai előkészítést is hatékonyan el tudjuk vele végezni.

Az InDesign nem rajzoló szoftver. Habár vannak eszközei a vektorgrafikus rajzoláshoz, nem kimondottan erre készült. Az Adobe csomag részként azonban aktívan képes együttműködni a többi benne található szoftverrel, így tökéletesen kezeli például az Illustrator-ban vagy Photoshop-ban létrehozott állományokat.

Desktop publishing, DTP

A kiadványszerkesztés angol megfelelője a desktop publishing, amit általában a DTP rövidítéssel használnak. Ha azt hallod, hogy „DTP-s kolléga”, vagy egy álláshirdetésben DTP-t keresnek, az a kiadványszerkesztést jelenti, és szinte biztos, hogy InDesign ismeretet takar.

InDesign kezdőknek

Kezdő felhasználóként a program nagyon bonyolultnak tűnhet, mert rengeteg eszköztár és panel helyezkedik el a felhasználói felületen. Egy kis gyakorlással azonban ezeknek a használata ösztönössé válik. Ha otthonosan mozgunk valamelyik Adobe programban, akkor a felhasználói felület több ikonja is ismerős lehet számunkra.

Ha komolyabban szeretnénk kiadványszerkesztéssel foglalkozni amúgy is elengedhetetlen a Photoshop és Illustrator átfogó ismerete. Ma már az Adobe egy csomagban teszi elérhetővé az összes grafikai szoftverét a Creative Cloud-on keresztül. Ezek a grafikai szoftverek egyre jobban együttműködnek egymással, az Illustrator-ban és Photoshop-ban létrehozott vektorgrafikákat tökéletesen kezeli az InDesign.

Az InDesign használata gyorsan elsajátítható, azonban a kiadványszerkesztés nem egyszerű munka. Szükség van hozzá biztos alaptudásra a fájlformátumokról, színmódokról és a nyomdában használt eljárásokról. Ezt a tudást legjobban a gyakorlat során lehet megszerezni. Ha elkezdünk anyagokat a nyomdába küldeni, elég hamar megtanuljuk azokat a dolgokat amire figyelni kell. Ha valami nem tiszta, akkor egy megoldás van: kérdezni kérdezni és kérdezni.

Adobe InDesign kezdőknek oktatóvideó

A videóban megtanuljuk a kiadványszerkesztés alapjait. Megtanuljuk a master page-ek, layer-ek használatát, dolgozunk képekkel, és betekintést nyerünk a stílusokba is. A videó hossza 52 perc.

InDesign kezdőknek