Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

CSS pszeudo szelektorok

A CSS pszeudo szelektorok több változatát különböztetjük meg. Egyrészt vannak a mindenki által ismert általános pszeudo osztályok, például a :hover vagy a :focus, amivel a linkek különböző állapotát tudjuk kiszelektálni, vagy a :first-child és :last-child amely egy konténer elem leszármazottjainak első illetve utolsó elemét (gyerekét) hivatott megtalálni. Ezt használhatjuk például egy számozatlan lista első és utolsó <li> elemének megtalálására.

Másrészt vannak az úgynevezett pszeudo elemek, amiket dupla kettősponttal jelölünk a HTML elem neve után. Ilyenek például a videóban is szereplő ::before és az ::after. Ezekkel egy adott HTML elé és/vagy mögé helyezhetünk el tartalmat, vagy valamilyen grafikus elemet. Tipikus példája a felhasználásnak amikor egyedi kinézetű felsorolásjelet akarunk létrehozni. Ilyenkor az <li> tagekről levesszük a default felsorolásjelet és a ::before segítségével egyedi ikont teszünk ki.

forráskód

CSS pszeudo szelektorok videó

CSS pszeudo szelektorok videó