Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Panel erkély felújítás

2013-ban vettem ezt a lakást, egy 60nm-es újpesti panelt. Katasztrofális állapotban volt, évekbe telt mire mindent rendbe hoztam rajta. 9 éve írtam a villanyvezetékek cseréjéről, illetve egy YTONG válaszfal felhúzását is dokumentáltam. Az utolsó fázis a panel erkély felújítás volt, melynek most, 10 évvel később értem a végére. Elmesélem a történetét.

Ilyen állapotban volt az erkély 2013-ban.

Panel erkély felújítás: innen indultunk

Vállalhatatlan állapotok uralkodtak az egész lakásban, nulláról kellett kezdeni a felújítást.

Panel erkély felújítás: innen indultunk

Akkor első körben annyi történt, hogy a maradék járólapot leraktuk az erkélyre, másra nem volt pénzem. A jobboldali képen látszik, hogy az üvegek felett be van ragasztva egy deszka. A szomszéd lakás korábbi lakója be akarta építeni az erkélyét, és azt gondolta, hogy ez így majd jó lesz. Hát nem lett jó, de legalább mindent vastagon összetaknyoltak ragasztóval.

Látszik, hogy próbálta lefesteni a vasat, aminek eredményeképpen az üveg jelentős része is össze lett mázolva. Nem használt maszkolószalagot, de még akkor sem értem, hogy tudta ilyen szinten összefesteni a drótüveget.

Panel erkély felújítás: járólap burkolat

A hidegburkolás után lekapartam a rozsdát és lefestettem a vasszerkezetet feketére. A két oldalsó válaszfalhoz nem nyúltam, azok már akkor sem voltak olyan állapotban, hogy megérje javítgatni.

Panel erkély felújítás: korlát festés

Így nézett ki közel 10 évig. Gyűlöltem a sárga üveget, meg az ákombákom vaskeretet, ráadásul alacsony volt a korlát, nem érezted magad biztonságban amikor az erkélyen álltál.

Panel erkély felújítás: korlát festés

Panel erkély felújítás első felvonás: vasszerkezet és üvegek cseréje

Tavaly jutottam el odáig, hogy neki tudtam állni végre az erkély felújításának. A vasszerkezet és az üvegek cseréje volt az első és egyben legdrágább lépés. Ehhez a művelethez szakembert hívtam, minden mást egyedül csináltam. A munka felmérésekor kiderült, hogy a vas már nagyon sok helyen lyukas a rozsdától, így egyértelmű volt a teljes csere. Nem mintha amúgy bármit meg akartam volna tartani belőle… A munka 820.000 Ft-ba került 2022-ben.

Az üvegek eltávolítása 4 órás művelet volt két embernek. Keményen megküzdöttek vele.

Panel erkély felújítás: régi üvegek eltávolítása

A vasszerkezet eltávolítására másnap került sor. Tériszonyos embereknek nem való ez a munka 🙂

Panel erkély felújítás: régi vasszerkezet eltávolítása

Itt kerül helyére az új keret, ami majd tartani fogja az üvegeket, illetve a tetejére kértem egy kis magasítást. Profi volt a csapat, pillanatok alatt felhúzták kötéllel az előre legyártott elemeket az utcáról.

Panel erkély felújítás: új vasszerkezet beépítése

A két oldalsó elválasztó fal is kompletten ki lett cserélve. Nem akartam a szomszéddal érintkező részeken a gyáritól eltérű színű üveget használni, ezért itt megmaradt a sárga drótüveg, viszont szélesebb és magasabb is lett mint korábban.

Panel erkély felújítás: új vasszerkezet és üvegek

Az első oldalra pedig matt üveg került négyes osztással.

Panel erkély felújítás: új vasszerkezet és üvegek

A bontást két ember végezte, az új részek beépítésén öten dolgoztak. Délután 2 órakor kezdték és este 8 óra volt mire mindennel végeztek. Március lévén hamar sötétedett és egyáltalán nem örültem, hogy késő este még mindig az erkélyen kopácsolnak. Kértem, hogy jöjjenek vissza másnap befejezni, de ez nem volt opció, mert menniük kellett a következő helyre. Természetesen kapkodás lett belőle, aminek több helyen is ocsmány szilózás és összekent üveg az lett az eredménye. Ezeket másnap kijavítottam.

Ezt leszámítva egyébként profi munkát végeztek.

Panel erkély felújítás második felvonás: homlokzat

Az erkélyajtó felett egy lambériázott csík fut végig. Ezt nálam annak idején elvágták az ablakosok amikor az erkélyajtó cserélve lett, mert máshogy nem fért volna be az új. Utána a mögötte lévő EPS darabok szépen kipotyogtak, mert nem voltak rögzítve és ott maradt egy légüres tér.

Érdemes külön figyelmet szentelni a lambéria és a fal találkozásánál látható ragasztó mennyiségre, amely végig követhető a panel jobb szélén egészen a padlószintig.

Panel erkély felújítás: homlokzati lambéria

Először is lebontottam a lambériát, hogy lássam mi a helyzet mögötte. Szerencsére semmi extra, csak rücskös beton, ami még véletlenül sincs síkban sehol.

Panel erkély felújítás: homlokzati lambéria eltávolítás után

EPS darabokból pótoltam ki a rést. Nem volt egyszerű, mert 2-3 cm eltérések voltak szintben a fal különböző részein.

Panel erkély felújítás: EPS lapok

Soudal Soudabond Easy Genius ragasztóhabbal oldottam meg a dolgot. A képen jól látszik, hogy mekkora szintet kellett vele kihozni. A ragasztóhabbal nagyon könnyű dolgozni. Ki kell fújni a ragasztandó lapra és pár perc várakozás után erősen a helyére kell nyomni. Hamar köt és brutál erősen. A kitüremkedett részek pengével könnyedén levághatók száradás után.

Panel erkély felújítás: EPS lapok ragasztása ragasztóhabbal

A falsíkban lévő részhez 5cm-es lapokat használtam.

EPS lapok ragasztása ragasztóhabbal

Az erkélyajtó szegélyéhez elég volt a 2cm-es lap, ez is épphogy befért.

EPS lapok ragasztása ragasztóhabbal

Életképek munka közben.

Életképek munka közben

Miután levágtam a kilógó ragasztódarabokat, következett az élvédő. A vakoláshoz hőszigetelő lapokhoz való ágyazóhabarcsot használtam. Időközben a mennyezet is kapott két réteg kültéri glettet amit már át is csiszoltam.

EPS élvédő

Az élvédő után az egész felület kapott egy réteg habarcsot amibe belehúztam az üvegszövethálót, majd még egy réteg ragasztóval elsimítottam. Az eredmény meglepően jó lett, ahhoz képest, hogy most csináltam ilyet életemben először.

EPS vakolás, üvegszövet háló

Lábazat

Következett a lábazat, ami járólapból lett annak idején elkészítve. Egyetlen baj volt bele, hogy pár év után elengedte a csemperagasztót és ennyi maradt belőle.

Régi lábazat

Levéstem a maradékot, hogy nagyjából síkban legyen.

Régi lábazat maradványainak eltávolítása

A másik oldalon nem volt annyira egyszerű a művelet, mert ott van a klíma.

Régi lábazat maradványainak eltávolítása

Járólap helyett XPS-ből vágtam ki a lábazatot és a maradék ragasztóhabbal rögzítettem.

Új lábazat XPS lapból

A klímás oldal ezúttal is körülményesebb volt, de sikerült nagyjából egyenesen felragasztani az XPS lapot.

Új lábazat XPS lapból

Bal oldalon egy életkép munka közben, jobb oldalon pedig a felragasztott lábazat.

Bal oldal: életkép, jobb oldal: új lábazat

A ragasztóhab megkötése után ez is kapott egy réteg vakolatot hálóval az ágyazóhabarcsból.

Lábazat vakolása

Végezetül nem maradt más hátra, mint a festés, amihez először diszperziós mélyalapozóval átgurítottam a teljes felületet.

A mennyezet két réteg festéket kapott, a falat csak egy rétegben festettem. A falhoz hosszú szőrű hengert használtam, hogy a rücskös felületet minél jobban befogja.

Erkély homlokzat festése

Próbáltam a falhoz hasonló színt kevertetni, de egy árnyalattal világosabbra sikerült. Bár ki tudja, lehet, hogy új korában a panelház is világosabb volt 🙂

Még korábban voltak olyan terveim, hogy síkba vakolom az egészet és teljesen eltüntetem a rücskös részt, de aztán letettem róla. Enélkül is volt vele meló bőven, és ahhoz képest honnan indultunk, nem lett rossz a végeredmény.

Erkély homlokzat festése

A műfüvet még korábban vettem a DIEGO-ban, ez a darab 27.000 Ft-ba került (2022-es ár). Ollóval vagy pengével könnyedén szabható. Nem ragasztottam le, mert néha alatta is fel szoktam porszívózni. Nagyon szeretjük, jó hangulatot ad az erkélynek és mezitláb is kényelmes rajta lépkedni. Viszont ellentétben az igazi fűvel, ez nagyon fel tud forrósodni a tűző napon 🙂

Az asztal és a székek természetesen IKEA termékek és ASKHOLMEN fantázianévre hallgatnak. A szett ára a vásárlás pillanatában a két párnával együtt 36.000 Ft

Erkély asztal és székek

Panel erkély felújítás harmadik felvonás: napernyő

Nemrég lettem figyelmes egy olyan kitekerhető napernyőre amit nem kell fúrással rögzíteni a mennyezetre, hanem befeszíthető lábakon áll. Több méretben kapható, én a 300cm szélességűt választottam. Elvileg a 350-es pont beférne, de, ha nem pontos a méretezés és mondjuk pár centivel szélesebb, akkor már nagy bajban lennék. Inkább elhagytam azt a fél métert elosztva a két oldalon.

A napernyőt a vidaXL webáruházból rendeltem és 300 cm szélességben 28.000 Ft-ba került (2023-as ár).

Erkély napernyő

Az összeszerelése egyáltalán nem nehéz, de kétemberes feladat. Maga a termék jóminőségű, de az egyik furat rossz helyen volt mind a két oldalon. A képen látszik, hogy ahol átjelöltem filctollal majdnem egy centivel feljebb van, mint a gyári furat. Két rudat kellett ilyen módon javítani és utána már rendesen össze lehetett csavarozni. Más hasonló terméknél is olvastam pontosan ugyanezt a problémát egy vásárlótól, tehát nem egyedi esetről van szó.

A napernyőhöz jár egy napelemes LED-es izzósor amit körben fel lehet csiptetni, de annyira gagyi az egész, hogy inkább eltekintettem tőle.

Így néz ki kb. 80%-ra kitekerve. Teljesen kitekert állapotban az egész erkélyt árnyékba borítja, de akkor a lakás fényéből is sokat elvesz. Amióta megvan, lényegesen kevesebbet használjuk a klímát.

Erkély napernyő

Kilátás az elkészült erkélyről.

Kilátás az elkészült erkélyről

És egy nagy kép a végére ahol minden együtt van: műfű, napernyő, asztal, székek és virágok.

Egy nagy kép a végére ahol minden együtt van

Összegzés, árak

 • Vasszerkezet és üvegek cseréje:
  820.000 Ft (2022-es ár)
 • XPS, EPS, élvédő, ragasztóhab, kültéri glett, alapozó, festékek, ágyazóhabarcs, üvegszövet háló, szerszámok:
  80.000 Ft (2023-as ár)
 • DIEGO műfű:
  27.000 Ft (2022-es ár)
 • vidaXL napernyő:
  28.000 Ft (2023-as ár)
 • IKEA ASKHOLMEN asztal, székek párnával:
  36.000 Ft (2023-as ár)

Összesen 991.000 Ft