Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Konyhai munkalap és mosogató csere

Otthoni barkácsolásaim következő állomása a konyhai munkalap felújítása, mely magával húzta a mosogatógép cseréjét is.

A mosogatógépem egy ideje már az utolsókat rúgta, végül januárban teljesen megadta magát. Még akkor vettem amikor a ideköltöztem, viszont az egy évig húzódó lakásfelújítás után már nem maradt energiám az előlapot megcsinálni. Így aztán 8 évig bámultam egy beépíthető mosogatógépet ami nincs beépítve. Így nézett ki:

Kicsit már vártam ezt a pillanatot, mert nem tetszett az egész ahogy annak idején megcsináltam. Hiba volt csepegtetős mosogatót venni, és még nagyobb hiba volt mosogatószer adagolót vágni a pultba. Ettől az egésztől meg akartam szabadulni, most végre itt volt rá az alkalom.

Vágjunk bele!

A konyhai munkalapot egy helyi kereskedőnél vettem. Mattot rendeltem, mert a fényes sokkal drágább. Itthon vettem észre amikor lehúztam róla a védőfóliát, hogy tévedésből a fényes felületű munkalapot adták, de a számlán a matt munkalap ára szerepel. Annyira nem zavart a dolog, főleg azok után ahogy a vevőket kezelik az üzletben.

Élfólia nem járt hozzá, azt külön kellett rendelni. Mivel matt munkalappal terveztem, élfóliából is mattot vettem. Szerencsére nem üt el annyira.

A felragasztás nem volt egyszerű művelet egy berendezett konyhában. Gyors szorítóval fogattam le a munkalapot ragasztózás idejére.

Mindkét felületet bekentem palmatexszel, majd 10 perc száradás után összenyomtam. Brutálisan és azonnal ragad. Elsőre pontosan kell összeilleszteni, mert utólag már nem lehet korrigálni egy millimétert sem.

Ragasztás után reszelővel és finom csiszolópapírral lehet pontos méretre igazítani és az éleket elsimítani.

Ilyen amikor elkészült:

Jöhet a mosogató

Következő feladat a mosogató beszabása a munkalapba. Primagran Oslo gránit mosogatót rendeltem, színben hozzá passzoló Primagran 3000 csapteleppel.

Probléma a szifonnal

Sajnos hülye voltam és a szifont is a Primagran-tól rendeltem. Beszereléskor derült ki, hogy a túlfolyót nem lehet bekötni a hozzáadott csavarral mert rövid, ugyanis acélmosogatóhoz készült. Írtam az ügyfélszolgálatnak, közölték, hogy nincs hosszabb csavarjuk, oldjam meg ahogy tudom. 13.000 Ft-ért árulnak egy olyan szifont ami nem használható a saját termékükhöz…

Túlfolyó csere

Mindenesetre a túlfolyóból kértem, hogy küldjenek egy másikat, mert a kísérletezéseim során teljesen elnyírtam a műanyagban a menetet. Küldtek egy újat, de megfelelő méretű csavar nyilván ehhez sem járt, úgyhogy maradt a házibarkács.

Visszatérve a beszereléshez, kezd káosz lenni a konyhában:

A mosogatóhoz adtak sablont, ez jelentősen meggyorsítja a munkát, mert csak körbe kell rajzolni aztán lehet is vágni.

Íme az új konyhai munkalap az átrajzolt sablonnal.

A mosogató helyének kivágása a munkalapból

A vágásról inkább nem csináltam közelebbi képet, mert olyan lett, mint az ökörhugyozás. Képtelen vagyok dekopírral egyenesen vágni. Mivel tudtam, hogy nem lesz egyenes, már eleve ráhagytam pár millimétert befelé és reszelővel igazítottam egyenesre a széleket. Így tökéletes lesz, csak kicsit tovább tart.

Mindig izgulok amikor a mosogatót be kell próbálni vágás után, de hálistennek pontos lett.

Behelyezés után, még a beragasztás előtt célszerű bekötni a szifont és kipróbálni a csaptelepet. Ha valami nem stimmel, ilyenkor még könnyen ki lehet emelni az egészet, beragasztás után már sokkal körülményesebb alulról küzdeni vele.

Ragasztás előtt célszerű kikenni a munkalap belsejét is a kivágott résznél. Utána mehet körbe a sziló olyan szélességben, hogy kitöltse a mosogató pereme alatti helyet és mehet bele a mosogató. Ha megvan a végleges pozíciója, én tele szoktam engedni vízzel és egy éjszakára úgy hagyom. Ennél a mosogatónál is megcsináltam, bár az önsúlya is bőven elég lett volna a lesúlyozáshoz.

A tűzhely melletti oldalra nem ragasztottam élfóliát, oda a régi fém takarólemez került. Felszerelés előtt a peremét kinyomtam átlátszó szilóval, hogy vízzáró legyen és kevésbé menjen alá a kosz.

Felszerelés után. Kicsit foltos, mert már 8 éve van csatasorban.

Élvédők

Volt néhány korábbi felújításból megmaradt csempéhez való alumínium élvédőm. Ezt használtam fel a munkalap szegéséhez. Nem olyan jó megoldás, mint a direkt erre gyártott vízzáró szegély, de ez volt itthon, azt meg venni kellett volna.

A szegő csavar alátétekkel könnyen rögzíthető. A nedvességnek kitett részeken értelemszerűen itt is szilózni kell.

Így néz ki szemből.

Így pedig a helyére téve. Ezt a pultot nem éri nedvesség, itt nincs szükség vízzárásra.

A mosogatós munkalapnál a sarkot gérbe kellett vágni. Itt már az egész léc átlátszó szilóba van ültetve.

A szegőléc és a fal találkozását fehér szilóval húztam ki. Eleinte nagyon bántotta a szemem, gondolkodtam rajta, hogy inkább lecserélem rendes konyhapulthoz való vízzáró szegélyre. De aztán elelt pár nap és hozzászoktam a látványhoz.

A végeredmény: új konyhai munkalap és mosogató

Így néz ki az elkészült munkalap az új mosogatóval. Időközben megérkezett a mosogatógép is. Ezúttal szabadonállót vettem, hogy ne kelljen az előlappal foglalkozni. Tervben van még a front lapok átfóliázása, mert az ABS élzárás teljesen besárgult az évek alatt. De ez csak akkor lesz esedékes, ha már nem lesz szükség a gyerekzárakra 🙂