Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Elektromos rizsfőző

A sok szakmai írás után most egy kicsit bővítem a blog hobby kategóriáját is. Az elektromos rizsfőző beszerzésével régi vágyamat sikerült teljesítenem a hétvégén. Korábban már rengeteget olvastam róla. Ezzel állítólag nem lehet rossz rizst csinálni, a használata pedig megalázóan egyszerű. A működését megnézheted az alábbi videón.

Elektromos rizsfőző működése

Elektromos rizsfőző használata

A külső műanyag vázon belül van egy kivehető teflonbevonatú edény, az oldalán jelölésekkel. Ezen kívül jár hozzá egy kisebb betét, amit párolásra lehet használni, egy adagolópohár, egy műanyag kanál és egy tápkábel. Az oldalán egyetlen kapcsoló, két állással: alsó fokozatban főz, felső fokozatban melegen tart.

Solac elektromos rizsfőző

A leírás elég körülményesen fogalmazza meg az arányokat. Az adagolópoháron lévő jelölések és az edény belsején lévő jelölések alapján kellene elvileg kiszámolni a víz mennyiséget. Ennél azonban egyszerűbb a klasszikus módszer: 1 pohár rizs, 2 pohár víz. De ez nyilván a rizs fajtájától is függ.

Rizs a rizsfőzőben főzés előtt

Tehát kétszeres mennyiségű vizet öntöttem a rizshez. Jázminrizsről van szó egyébként.

Rizs vízzel leöntve a rizsfőzőben

Rátettem a fedőt és bekapcsoltam. A leírás szerint bekapcsolás után otthagyhatom, majd amikor kell, magától lekapcsol, és utána 10-15 percig ne vegyem le a fedőt. Így is tettem, bekapcsoltam, majd mentem olvasgatni. Aztán úgy 10 perc múlva hallom, hogy dobálja a fedőt és habzik, mint a barom, mert későn kapcsolt le. A rizs szétfőtt, a konyhát takarítani kellett. A következő alkalommal már résen voltam, és amikor forrt, lekapcsoltam. Utána hagytam 10 percig a fedő alatt, és a rizs tökéletes lett.

Fedővel letakart Solac rizsfőző

A gyári kapcsoló nem biztos, hogy pontosan akkor fog kikapcsolni, amikor kellene, ezért nem árt rá figyelni. Lehet, hogy nagyobb mennyiségnél jókor kapcsolt volna, de 1 csészényi rizsnél többet egyszerre ritkán főz az ember. Ettől eltekintve a használata pofon egyszerű. Beleteszed a rizst majd kétszer annyi vizet a rizsfőzőbe. Ezután bekapcsolod, amikor forr lekapcsolod, és 10 perc múlva kész. Tökéletes állagú, pergő rizst lehet benne készíteni.

Az elkészült rizs

Ha gyakran főzöl rizst érdemes beruházni egy ilyen készülékre.

Az elkészült rizs közelről