Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Dia szkennelés házilag

Az analóg korszakban készült családi fotó és videógyűjtemény nagy részét sikerült digitalizálnom az elmúlt években. Már csak a diák maradtak hátra, ami viszont okozott némi fejtörést, de végül sikerült megoldani. Dia szkennelés következik, méghozzá házilag.

dia szkennelés

Íme a 35mm-es diafilm. A kép általában üveglapok közé van betéve és műanyag kerettel összepattintva. Némelyik bőven elmúlt 30 éves, így a szétszedés / összerakás során jó pár keretet és üveglapot sikerült eltörnöm.

dia szkennelés

Az ősrégi Cenei Scoper G1 diavetítő is ott lapult a doboz alján. Sajnos az elem kifolyt benne és az izzó is kiégett így nem tudtam kipróbálni, de gyerekkoromból rémlik ahogy egyesével nézegettük rajta a fotókat. Egyébként a mai napig kapható ehhez hasonló típus.

dia szkennelés

A mennyiség: 7 db 36-os doboz, illetve egy nagyobb majdnem tele. Mikorra fogok ezzel végezni? És hogy lesznek ebből számítógépen nézhető képek? Vegyük sorra a lehetőségeket!

Diafeltéttel rendelkező szkenner

dia szkennelés

Belerakod a diát, és egyből tudod szkennelni, mint a normál papírképet. Az enyémhez sajnos nincs dia feltét, úgyhogy ez az opció kilőve. Kapható célgép is kimondottan dia szkenneléshez, ezt látod a jobb oldali képen. Nézegettem a használt piacot, de végül úgy döntöttem, hogy nulla pénzből kell kihozni ezt a projektet.

Digitális fotólabor

Számtalan helyen vállalnak dia szkennelést de horror ára van. 50 Ft körül van egy darab dia digitalizálása a legkisebb felbontásban. Nem tűnik soknak, de 400 dia esetén elég húzós, az már majdnem egy jobbfajta használt szkenner ára. Ez a lehetőség is kilőve.

Dia szkennelés: csináld magad módszer

Szkenner híján valamilyen világító felületre kellene helyezni a diákat. Első próbálkozásom a tablet kijelzője volt. Teljesen fehér képet nyitottam meg háttérnek maximális fényerővel. Rátettem egy távtartót, majd egy üveglapot. A távtartó azért kell, hogy a tablet kijelzőjén látható pixelek ne látszódjanak a fényképen. Persze, ha retinás iPad-et használsz, ez a veszély nem fog fenyegetni.

dia szkennelés

Kell még egy állvány és egy fényképezőgép, lehetőleg makró objektívvel. Nincs makród? Nekem se, úgyhogy azzal kell dolgozni ami van. Nagy fényerejű fix 50-es objektívet raktam fel, ehhez viszonylag magasra kellett az állványt állítani, hogy fókuszálni tudjak. Kompakt gép is megfelel a célnak, viszont, ha nem tud RAW formátumot akkor ügyelj a helyes fehéregyensúly beállításra!

Az eredmény messze nem tökéletes. A kijelző fényereje kevésnek bizonyult, illetve az említett pixelesedés elég erősen látszik, főleg a kép világos részein.

Új setup kell, nincs mese. A tabletet kicseréltem egy erősebb, hideg fényű asztali lámpára, a fény tompításához pedig egy ikeás doboz fedelét használtam. Az üveglapot közvetlen a lámpára tettem, majd rá a távtartót, végül a doboztetőt. A távtartó ezúttal azért kell, nehogy megolvadjon a műanyag, mert a lámpa hőt termel.

Makró hiányában nem tudtam túlzottan közel menni a diákhoz, de így is sikerült 800×600-as felbontást elérni. A képek eleve nem túl jó minőségűek, ennél nagyobb felbontásra nincs is szükség. Valószínűleg fotólaborban profi gépekkel sokkal jobb eredményt is el tudnak elérni, de a 30 évvel ezelőtt készített családi fotókat bőven elég lesz ekkorában nézegetni.

RAW formátumot használtam, hogy a fehéregyensúly utólag is szabályozható legyen. Így fest egy nyers kép:

Íme néhány elkészült kép. Az eredmény egész tűrhető lett. Egy photo filtert azért rádobtam a képekre, hogy jobban érződjön rajtuk a retró hatás. Ez Photoshopban az adjustments layer-ek között található. Ezen belül a default warming filter többnyire jó is erre a célra.