Mérei Tamás webdesigner

Gyakran ismételt kérdések

Mivel foglalkozol pontosan?

Webdesigner vagyok. Ez magában foglalja a weboldal grafikai tervezését, valamint a sitebuild elkészítését, igény szerint CMS rendszerhez illesztését. Ezen kívül egyéb online és offline grafikai anyagokat készítek, úgymint hírlevél, logó, szórólap, névjegy, plakát, rollup...

A munkám jelentős része reszponzív, mobilra optimalizált weboldalak kivitelezéséből áll. Régi, meglévő weboldalak mobilra optimalizálását is vállalom, ha a dizájn lehetővé teszi. Amennyiben a meglévő dizájnnal nem kivitelezhető, javaslatot teszek annak átalakításra a szükséges mértékben.

Hétvégén is dolgozol?

Igen. Ha sürgős a projekt akkor éjszaka is. Bőven van tapasztalatom ügynökségi darálásban, nem szoktam problémát csinálni belőle, ha tegnapra kell egy munka.

Milyen CMS-t (tartalomkezelő rendszert) használsz?

Ha az oldalhoz igényelnek CMS-t, akkor WordPress-szel szoktam megoldani. Alapelvem minél kevesebb bővítménnyel, minél letisztultabb forráskódot készíteni. Amit lehet bővítmények nélkül oldok meg.

Habár a WP nagyon jó és univerzális rendszer, vannak olyan funkciók amikhez nem jó, vagy csak komoly gányolások árán lehet használni. Ha ilyen előfordul ezt mindig jelzem már az elején.

Reszponzív kódolásnál használsz valamilyen keretrendszert?

A feladattól függ. Ha a layout olyan, akkor Bootstrap-et szoktam használni. Egyszerűbb oldalaknál általában nem használok semmilyen keretrendszert.

Meglévő weboldalamat át tudod alakítani reszponzívra?

Igen. Régi weboldalaknál ritkán fordul elő, hogy a dizájn megtartása mellett egyszerűen átalakíthatók reszponzívra. Ilyenkor javaslatot teszek a dizájn módosítására a szükséges mértékben.

Van programozóm, megcsinálta az oldalt, de nem ért a dizájnhoz, tudsz segíteni?

Igen, hiszen azért vannak a webdesigner-ek 🙂 Kétfajta megoldást szoktunk alkalmazni. Az egyik, hogy sitebuild-et küldök a problémás részekről és a programozó integrálja a kódjába, a másik, hogy kapok hozzáférést a rendszerhez, és én illesztem a dizájnt a kódba. Az utóbbit szoktam javasolni, mert tapasztalataim szerint a programozók nem szívesen foglalkoznak dizájnnal kapcsolatos dolgokkal 🙂

Programozást, egyedi rendszer készítést vállalsz?

Nem. Sok dolgot meg tudok oldani, de nem vagyok programozó. Viszont elég jól együtt tudok működni velük akár komolyabb rendszerek készítésénél is.

Más által készített terv lekódolását vállalod?

Igen.

Milyen formátumban kéred az anyagokat a kódoláshoz?

Lehetőleg PSD-ben.

Megszámlálhatatlan formátumot kaptam már kódolásra, BMP-től kezdve a Word DOC-ig volt minden. Nyilván abból dolgozok ami van, azonban a legkönnyebb, ha az anyag Photoshop-ban szerkesztett PSD formátumban kerül átadásra.

A PSD felépítése nem különösebben lényeges. Nem muszáj elnevezni, csoportosítani, színnel jelölni a rétegeket. Ezek nélkül is fogom tudni használni. Ami viszont fontos, hogy az ikonok vektorosan legyenek beágyazva, és a használt betűtípusokat is mellékeld.

Hírlevél, EDM készítést vállalsz?

Igen. A hírlevelek kódolása elég körülményes feladat. A levelezőprogramok megjelenítési képességei korlátozottak, ezért nem mindent lehet egy hírlevélben megoldani amit egy weboldalon. A reszponzív layout-ra is elég korlátozottak a lehetőségek, de nem teljesen lehetetlen a dolog. Ami az egyik levelezőben hibátlanul működik, az a másikban szét fog esni. Emiatt szükséges tesztelni különböző levelezőkkel a hírlevelet a tényleges kiküldés előtt.

Hogyan lehet veled a leggyorsabban kapcsolatba lépni?

Kattints ide, és írj üzenetet.

Responsive webdesign & sitebuild

Mérei Tamás vagyok, webdesigner. Reszponzív weboldalak és felhasználói felületek tervezésével foglalkozom. Más által készített tervek kódolását is vállalom, legyen az egy működést szemléltető drótváz, vagy teljes grafikát tartalmazó PSD.

Megnézem az árlistát