Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

Tömeges képátméretezés IrfanView-ban

Munka felgyorsítása: tömeges képátméretezés

A tömeges képátméretezés gyakran megoldandó feladat, amihez az IrfanView igen jól működő megoldást kínál, ráadásul ingyenesen. Segítségével egy lépésben, néhány kattintással elvégezhetjük a képek átméretezését, vágását, színmódjának módosítását, vagy akár a vízjelezését is. A kimeneti formátumot is tudjuk változtatni, erre akkor lehet szükség, ha például PNG formátumból szeretnénk JPG-t létrehozni. Ha JPG-be exportálunk, kiválaszthatjuk a tömörítés értékét is.

Az advanced options alatt figyeljünk, hogy a felülírást engedélyeztük és ugyanabba a könyvtárba kerülnek az átméretezett képek, akkor felül fogja írni a fájlokat, tehát az eredeti méret el fog veszni!

Mikor van rá szükség?

Nagyobb mennyiségű kép feldolgozása szükséges lehet például a digitális fényképezőgéppel készített nagyméretű képek átméretezéséhez. Ugyancsak gyakori igény webáruházaknál a termékfotók együtemben történő átméretezése, vagy azonos méretre vágása. Ha a dizájn kívánja, szükség lehet az összes kép pontos négyzetre, vagy egy adott méretre történő vágására. Ezek mind egyszerűen kivitezhetők IrfanView használatával.

Tömeges képátméretezés: a Photoshop megoldása a problémára

Photoshop-ban az image processor segítségével tudunk tömeges képfeldolgozást kezdeményezni. Erről a megoldásról itt írok részletesen, illetve videóban is megmutatom a működését.

Videó

Tömeges képátméretezés IrfanView-ban