Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Tömeges képátméretezés IrfanView-ban

Munka felgyorsítása: tömeges képátméretezés

A tömeges képátméretezés gyakran megoldandó feladat, amihez az IrfanView igen jól működő megoldást kínál, ráadásul ingyenesen. Segítségével egy lépésben, néhány kattintással elvégezhetjük a képek átméretezését, vágását, színmódjának módosítását, vagy akár a vízjelezését is. A kimeneti formátumot is tudjuk változtatni, erre akkor lehet szükség, ha például PNG formátumból szeretnénk JPG-t létrehozni. Ha JPG-be exportálunk, kiválaszthatjuk a tömörítés értékét is.

Az advanced options alatt figyeljünk, hogy a felülírást engedélyeztük és ugyanabba a könyvtárba kerülnek az átméretezett képek, akkor felül fogja írni a fájlokat, tehát az eredeti méret el fog veszni!

Mikor van rá szükség?

Nagyobb mennyiségű kép feldolgozása szükséges lehet például a digitális fényképezőgéppel készített nagyméretű képek átméretezéséhez. Ugyancsak gyakori igény webáruházaknál a termékfotók együtemben történő átméretezése, vagy azonos méretre vágása. Ha a dizájn kívánja, szükség lehet az összes kép pontos négyzetre, vagy egy adott méretre történő vágására. Ezek mind egyszerűen kivitezhetők IrfanView használatával.

Tömeges képátméretezés: a Photoshop megoldása a problémára

Photoshop-ban az image processor segítségével tudunk tömeges képfeldolgozást kezdeményezni. Erről a megoldásról itt írok részletesen, illetve videóban is megmutatom a működését.

Videó

Tömeges képátméretezés IrfanView-ban