Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Pico CMS

A Pico CMS egy nyílt forrású, ingyenes tartalomkezelő rendszer. PHP alapú, adatbázist nem igényel a futtatáshoz. Flat file megoldást használ, ezért egyszerű és gyorsan működik. A projekt hivatalos weboldala a picocms.org címen érhető el.

A flat file megoldás lényege, hogy az oldalak tartalmát nem adatbázisban tároljuk, mint például a WordPress weboldalak esetében, hanem minden oldal tartalma egy-egy szöveges fájlban van eltárolva. Az oldalak közötti hierarchiát pedig ezeknek a szövegfájloknak a könyvtárakba rendezésével tudjuk megvalósítani.

Az oldalaknál használhatunk sima HTML tag-eket a formázáshoz, de az egyszerűbb markdown szintaxist is értelmezi a rendszer, amivel emberi fogyasztásra alkalmasabb kódot tudunk írni.

A template fájlok a TWIG template engine-re épülnek.

Pico CMS: adatbázis nélkül

Mivel nincs adatbázisunk, adatbázis kapcsolatra és lekérdezésekre sincs szükség, jóval egyszerűbb az architektúra. Ez számos előnnyel jár, például kisebb a sérülékenység esélye, illetve alapból gyorsabb a rendszer mintha adatbázisból töltené be az adatokat.

Természetesen hátrányai is vannak a dolognak, főleg nagyobb mennyiségű tartalom esetén. Ha nagyon sok fájllal dolgozunk, egy idő után nehézkessé válhat a tartalom kezelése. Olyan alapvető funkciókról is le kell mondanunk, mint a keresés, ami egy adatbázist használó tartalomkezelőnél alapvető dolog. Természetesen erre is léteznek megoldások, de alapból nem tudja a rendszer.

Adminisztrációs felület

Flat file rendszer esetén az adminisztrációs felület megléte nem esszenciális dolog, míg az adatbázis alapú tartalomkezelőket enélkül gyakorlatilag nem tudjuk használni. Ha nem használunk admint, azzal tovább növelhető a biztonság és csökkenthető az esetleges sérülékenységek esélye. Cserébe tényleg minden létező tartalmat szöveges fájlokban kell megírnunk, illetve a CMS-hez tartozó konfigurációs beállításokat is kézzel kell elvégeznünk. Nagy mennyiségű tartalom esetén ez könnyen átláthatatlanná válhat és kényelmetlen lehet a használata.

Összegzés

Összegezve tehát a flat file CMS olyan weboldalakhoz jó megoldás, ahol kevés a tartalom, ritkán frissül, a kezelését pedig olyan ember végzi, aki legalább minimális kódolási ismeretekkel rendelkezik.

Pico CMS videó

A rendszer működését bemutató 24 perces videóban egy egyszerű weboldalon keresztül nézzük meg a Pico CMS használatát.

Pico CMS videó