Mérei Tamás webdesigner
Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

Weboldalak és felhasználói felületek tervezésével és kódolásával foglalkozom. Dolgozom magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, fejlesztő cégeknek és reklámügynökségeknek.

Pico CMS

A Pico CMS egy nyílt forrású, ingyenes tartalomkezelő rendszer. PHP alapú, adatbázist nem igényel a futtatáshoz. Flat file megoldást használ, ezért egyszerű és gyorsan működik. A projekt hivatalos weboldala a picocms.org címen érhető el.

A flat file megoldás lényege, hogy az oldalak tartalmát nem adatbázisban tároljuk, mint például a WordPress weboldalak esetében, hanem minden oldal tartalma egy-egy szöveges fájlban van eltárolva. Az oldalak közötti hierarchiát pedig ezeknek a szövegfájloknak a könyvtárakba rendezésével tudjuk megvalósítani.

Az oldalaknál használhatunk sima HTML tag-eket a formázáshoz, de az egyszerűbb markdown szintaxist is értelmezi a rendszer, amivel emberi fogyasztásra alkalmasabb kódot tudunk írni.

A template fájlok a TWIG template engine-re épülnek.

Pico CMS: adatbázis nélkül

Mivel nincs adatbázisunk, adatbázis kapcsolatra és lekérdezésekre sincs szükség, jóval egyszerűbb az architektúra. Ez számos előnnyel jár, például kisebb a sérülékenység esélye, illetve alapból gyorsabb a rendszer mintha adatbázisból töltené be az adatokat.

Természetesen hátrányai is vannak a dolognak, főleg nagyobb mennyiségű tartalom esetén. Ha nagyon sok fájllal dolgozunk, egy idő után nehézkessé válhat a tartalom kezelése. Olyan alapvető funkciókról is le kell mondanunk, mint a keresés, ami egy adatbázist használó tartalomkezelőnél alapvető dolog. Természetesen erre is léteznek megoldások, de alapból nem tudja a rendszer.

Adminisztrációs felület

Flat file rendszer esetén az adminisztrációs felület megléte nem esszenciális dolog, míg az adatbázis alapú tartalomkezelőket enélkül gyakorlatilag nem tudjuk használni. Ha nem használunk admint, azzal tovább növelhető a biztonság és csökkenthető az esetleges sérülékenységek esélye. Cserébe tényleg minden létező tartalmat szöveges fájlokban kell megírnunk, illetve a CMS-hez tartozó konfigurációs beállításokat is kézzel kell elvégeznünk. Nagy mennyiségű tartalom esetén ez könnyen átláthatatlanná válhat és kényelmetlen lehet a használata.

Összegzés

Összegezve tehát a flat file CMS olyan weboldalakhoz jó megoldás, ahol kevés a tartalom, ritkán frissül, a kezelését pedig olyan ember végzi, aki legalább minimális kódolási ismeretekkel rendelkezik.

Pico CMS videó

A rendszer működését bemutató 24 perces videóban egy egyszerű weboldalon keresztül nézzük meg a Pico CMS használatát.

Pico CMS videó