Mérei Tamás webdesigner

Helló!Mérei Tamás vagyok, webdesigner

20 éve foglalkozom weboldalak, felhasználói felületek tervezésével, kódolásával és WordPress sablonok készítésével. Dolgozom magánszemélyeknek, fejlesztő cégeknek, multiknak, állami szervezeteknek és reklámügynökségeknek is.

Az Axure használata

Az Axure interaktív, kattintható prototípusok és drótvázak készítéséhez használható program, melynek hivatalos weboldala itt érhető el. Nem annyira dizájn központú, kevesebb eszközt ad a rajzoláshoz, mint példuál az Adobe Xd, viszont az igazi erőssége a működés szimulálás. Egész részletekbe menően lehet szimulálni a prototípusban, hogy mi történjen az egyes elemektre történő kattintás során.

Miért van szükség prototípus készítésére?

Prototípusokat a projekt dizájn fázisában szoktunk készíteni. Bonyolultabb webalkalmazásoknál, vagy egyéb szoftvereknél a működést tudjuk vele szimulálni. Előzetesen le tudunk gyártani felhasználói eseteket, be tudjuk mutatni, hogyan fog a felhasználó egy-egy folyamatot végigvinni. Az Axure-ben létrehozott prototípus exportálható standalone formátumban amihez nincs szükség a programra a futtató gépen. Tehát a kattinhtató prototípust könnyedén meg tudjuk osztani a projekt többi résztvevőjével, vagy egyéb felhasználókkal is tesztelési céllal.

A prototípusok használatának egyértelmű célja, hogy még a kódolási szakasz előtt kiderüljenek azok a problémák amiket a statikus képernyőtervek rajzolásánál nem láthattunk előre. Tulajdonképpen a végleges szoftver működését szimulálják kezdetleges dizájnnal. A felhasználói felület elemei a végleges helyükre kerülnek és működnek is, de a dizájn nem feltétlenül a végleges állapotot mutatja. Nem véletlenül szoktunk gyakran drótvázként hivatkozni ezekre a dizájn szepontjából még kezdetleges anyagokra. A drótváztervezés és a prototípuskészítés is a UX design fontos része.

Az Axure használatát bemutató videó

Az Axure használata