Dia szkennelés házilag

2014-07-13

Az analóg korszakban készült családi fotó és videógyűjtemény nagy részét sikerült digitalizálnom az elmúlt években. Már csak a diák maradtak hátra, ami viszont okozott némi fejtörést.

Íme a 35mm-es diafilm. A kép általában üveglapok közé van betéve és műanyag kerettel összepattintva. Némelyik bőven elmúlt 30 éves, így a szétszedés / összerakás során jó pár keretet és üveglapot sikerült eltörnöm.

Az ősrégi Cenei Scoper G1 diavetítő is ott lapult a doboz alján. Sajnos az elem kifolyt benne és az izzó is kiégett így nem tudtam kipróbálni, de gyerekkoromból rémlik ahogy egyesével nézegettük rajta a fotókat. Egyébként a mai napig kapható ehhez hasonló típus.

A mennyiség: 7 db 36-os doboz, illetve egy nagyobb majdnem tele. Mikorra fogok ezzel végezni? És hogy lesznek ebből számítógépen nézhető képek? Vegyük sorra a lehetőségeket!

Diafeltéttel rendelkező szkenner

Belerakod a diát, és egyből tudod szkennelni, mint a normál papírképet. Az enyémhez sajnos nincs dia feltét, úgyhogy ez az opció kilőve. Kapható célgép is kimondottan dia szkenneléshez, ezt látod a jobb oldali képen. Nézegettem a használt piacot, de végül úgy döntöttem, hogy nulla pénzből kell kihozni ezt a projektet 🙂

Digitális fotólabor

Számtalan helyen vállalnak dia szkennelést de horror ára van. 50 Ft körül van egy darab dia digitalizálása a legkisebb felbontásban. Nem tűnik soknak, de 400 dia esetén elég húzós, az már majdnem egy jobbfajta használt szkenner ára. Ez a lehetőség is kilőve.

Csináld magad módszer

Szkenner híján valamilyen világító felületre kellene helyezni a diákat. Első próbálkozásom a tablet kijelzője volt. Teljesen fehér képet nyitottam meg háttérnek maximális fényerővel. Rátettem egy távtartót, majd egy üveglapot. A távtartó azért kell, hogy a tablet kijelzőjén látható pixelek ne látszódjanak a fényképen. Persze, ha retinás iPad-et használsz, ez a veszély nem fog fenyegetni 🙂

Kell még egy állvány és egy fényképezőgép, lehetőleg makró objektívvel. Nincs makród? Nekem se, úgyhogy azzal kell dolgozni ami van. Nagy fényerejű fix 50-es objektívet raktam fel, ehhez viszonylag magasra kellett az állványt állítani, hogy fókuszálni tudjak. Kompakt gép is megfelel a célnak, viszont, ha nem tud RAW formátumot akkor ügyelj a helyes fehéregyensúly beállításra!

Az eredmény messze nem tökéletes. A kijelző fényereje kevésnek bizonyult, illetve az említett pixelesedés elég erősen látszik, főleg a kép világos részein.

Új setup kell, nincs mese. A tabletet kicseréltem egy erősebb, hideg fényű asztali lámpára, a fény tompításához pedig egy ikeás doboz fedelét használtam. Az üveglapot közvetlen a lámpára tettem, majd rá a távtartót, végül a doboztetőt. A távtartó ezúttal azért kell, nehogy megolvadjon a műanyag, mert a lámpa hőt termel.

Makró hiányában nem tudtam túlzottan közel menni a diákhoz, de így is sikerült 800x600-as felbontást elérni. A képek eleve nem túl jó minőségűek, ennél nagyobb felbontásra nincs is szükség. Valószínűleg fotólaborban profi gépekkel sokkal jobb eredményt is el tudnak elérni, de a 30 évvel ezelőtt készített családi fotókat bőven elég lesz ekkorában nézegetni 🙂

RAW formátumot használtam, hogy a fehéregyensúly utólag is szabályozható legyen. Így fest egy nyers kép:

Íme néhány elkészült kép. Az eredmény egész tűrhető lett. Egy photo filtert azért rádobtam a képekre, hogy jobban érződjön rajtuk a retró hatás. Ez Photoshopban az adjustments layer-ek között található. Ezen belül a default warming filter többnyire jó is erre a célra.

18 hozzászólás

 1. 2019. augusztus 10. szombat - 18:10

  Ilyen diavetítőt hol lehet beszerezni?

  • 2019. augusztus 26. hétfő - 20:28

   Ezt a fajtát nem tudom, hogy lehet még kapni. Normál diavetítőt lehet kapni nagyobb játékboltokban például.

 2. 2018. szeptember 4. kedd - 19:51

  Nagyon szépen köszönöm, hogy leírta próbálkozásait, mert engem is gondolkodásra késztetett. Több száz diaképem van, de én sem akartam kisebb vagyont költeni a megmentésükre. Hasonló módszerrel, élvezhető digitális képeket sikerült készítenem. Nagyon hálás vagyok Önnek!

  • 2018. szeptember 4. kedd - 20:22

   Örülök, hogy segített az írás.

 3. 2017. október 30. hétfő - 19:36

  Szia! Jó ötlet, ki fogom próbálni. Nekem mondjuk rendelkezésemre áll a képen is látható hp szkenner, de mivel megszüntették a támogatását, így driver sincs hozzá és nem műxik a diaszkenner rész csak a síkágy.

  • 2017. október 30. hétfő - 19:45

   Közben volt egy diaszkennerem amit a Lidl-ben vettem. Azzal kicsit gyorsabban ment a dolog, viszont minőségre egyáltalán nem tudott jobbat produkálni, mint a házi módszerem. A szoftvere egyébként borzalmas volt.

 4. 2017. június 26. hétfő - 15:15

  Hello. A tablet pixeljei ellen hatásos módszer rátenni egy fehér neylon zacskót. Ez átereszti a fényt, de homogénné teszi. Üdv.

 5. 2015. augusztus 3. hétfő - 19:07

  Szia. Pontosabban milyen asztali lámpát használtál az alávilágításhoz? Gondolom nem izzószálas. Mekkora teljesítményű?

  • 2015. augusztus 6. csütörtök - 12:35

   Sima asztali lámpa, amiben egy kompakt T1U G23 11W-os fénycső van. A fénycső ára kb. 500 Ft.

 6. 2015. április 29. szerda - 15:34

  Kösz!

 7. 2015. március 25. szerda - 07:26

  Szia Cyrex!

  Tudom, hogy nem ezzel foglalkozol de mivel informatikus vagy hátha tudnád a választ! Szóval az van, hogy tegnap óta ha felszeretnék menni mondjuk a tarhelypark.hu-ra ezt írja ki:

  Az Ön kapcsolata nem privát

  A támadók megpróbálhatják ellopni adatait (például jelszavakat, üzeneteket vagy hitelkártyaszámokat) innen: login.tarhelypark.hu.

  És ezt egyre több oldalnál! Már a youtube se jön be! De a facebook a te oldalad igen! Mi lehet a gond? Utánaolvastam, ott azt mondák, hogy lehet, hogy az óra van elálítva de azzal is minden rendben van! Nagyon megköszőném ha tudnál segíteni mert hamarosan más semelyik oldal sem jön be! Chrome-ot használók de mozillánál és explorernél is ugyan ez jön be! Sőt már a telefonomon is ha wifizek! Annyi van még, hogy az ilyen oldaláknél a http:// egy piros vonalal át van húzva! Segítségedet nagyon de nagyon megköszöném!

  Üdv, tapaidavid

  • 2015. március 25. szerda - 12:01

   WiFi-n keresztül netezel? Titkosított a kapcsolat? Használsz valamilyen antivírus szoftvert? Ha kikapcsolod, akkor is kiírja? Inkognitó módban próbáltad indítani a böngészőt? A dátum 100%, hogy jól van beállítva a gépen? Nincs kimerülve az elem az alaplapon? Milyen windows-t használsz? Remélem nem XP-t. Windows Update be van kapcsolva, frissítések telepítve? Kb. ennyi jut eszembe hirtelen.

  • 2015. március 25. szerda - 13:06

   T-home-os router-em van de kábellel netezek mert a gépbe nincs is wifikártya! Avast-om van teljesen tökéletesen működik Inkognitóban is probáltam, úgyan ez van! Dátum tökéletes! Ezt az elmet nem tudom biztosan! Windows 7 64gb professional-t használók amin az ubdute be van kapcsólva! Tehát vagy az elem a baja vagy nem tudom! 😀 De azzért köszi!

  • 2015. március 25. szerda - 17:55

   Ha az elem lenne lemerülőben akkor nem járna jól az óra a gépen, úgyhogy az elem az biztosan jó. Mivel több eszközről is ugyanazt tapasztalod, nem az asztali gépen kellene nézelődni, hanem a router beállításait ellenőrizni. Én egy factory reset-el indítanék első körben, ha az nem oldja meg, akkor megnézni másik routerrel is.

  • 2015. március 26. csütörtök - 07:23

   Nem hiszed el! Felmentem a 192.168.0.1-re nyomtam egy resetet meg a port fowardingokon egy defaultott és működik! Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget! 😉

 8. 2014. december 4. csütörtök - 13:11

  Szia. Lenne egy nem pont ide talalo kerdesem. Mien gepet ajanlanal weboldaltervezes es photoshop-hoz?
  http://www.altex.ro/laptop-dell-inspiron-5547-intel-core-i5-4210u-pana-la-2-7ghz-15-6-4gb-500gb-amd-radeon-hd-r7-m265-2gb-ddr3-ubuntu-12-04
  Az a gond viszont hogy errol az oldalrol kell rendelnem kulombfele okok miatt…. Altex.ro

  • 2014. december 4. csütörtök - 22:08

   Ha csak hobbi szinten csinálod tök mindegy, ha viszont napi 8 órában ezzel foglalkozol akkor rendes asztali gép kell, a notebook felejtős. Prociból nem szükséges csúcs, viszont kell egy jófajta SSD, és rengeteg RAM. Én 16Gbyte-ot pakoltam az itthoniba. Kell két jófajta monitor, legalább 24″ képátlóval. Az IPS paneles DELL monitorok pl. nagyon jók. VGA-ból középkategóriás bőven elég. Monitorok nélkül 150 ezerből már össze lehet rakni egy jó gépet DTP-re, webdesign-ra.

   Ha végtelen sok pénzed van vehetsz apple-t is, ugyanolyan tudással 2x annyi pénzért.

 9. 2014. augusztus 3. vasárnap - 19:51

  Legalább van annyi szerencsém, hogy olyan szkennerem van, ami képes diákat bemásolni és a programja automatikusan beforgatja és retusálja is a képeket! 😀

Hozzászólás

Keresés a blogon
Kategóriák
Legújabb hozzászólások