A villanyszerelés örömei panelben

2014-03-29

A probléma gondolom sokak számára ismerős: panellakás, régi alumínium vezetékek, megégett kötések, földelés csak a fürdőben, esetleg a konyhában, kevés áramkör, összes konnektor egy áramkörre felfűzve, rosszabb esetben olvadóbiztosítékok, stb... Nálam is hasonló volt a helyzet amíg fel nem újítottam a lakás villamos hálózatát. Ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot.

Tudom, hogy mindenki tisztában van vele de azért leírom én is: elektromos vezetékeket érintő munkálatokat kizárólag áramtalanítás után végezz! Ha valamiben nem vagy biztos, hívj villanyszerelőt!

Az anyagszükséglet lakásmérettől és az áramkörök számától függ. 18 modulos biztosítéktáblát vettem, melyben 14 kismegszakító és egy Fi relé kapott helyet. A tábla 5.000 Ft körül volt, a Schneider kismegszakítók darabja 800 Ft körül, a Fi relé pedig 9.000 Ft-ba került. Ezen semmiképp ne akarj spórolni, a 300 Ft-os kismegszakítókat messziről kerüld el!

Vezetékből nagyjából 150 méterre volt szükség. (60m2 alapterületű lakásról van szó egyébként.) Falba és padlószegélybe 1,5mm2 keresztmetszetű három eres MBCU-t használtam, a kötődobozok közötti átkötésre pedig sima MCU vezetéket. A vezeték elég drága, érdemes utánajárni, hol lehet a legolcsóbban hozzájutni. Én apróhirdetési oldalakon keresztül vettem lakásfelújításból, építkezésből megmaradt 30-40 méteres darabokat 90-100 Ft-ért méterenként. Bolti ára jelenleg 140-160 Ft körül mozog, de barkácsáruházban akár 300 Ft-ot is elkérnek egy méterért...

A panellakások főfalait hivatalosan nem lehet megvésni. Lehet kérni statikai vizsgálatot, és akkor van rá esély, hogy engedélyezik, de a betonfalat vésni akkor is elég embert próbáló feladat. Van villanyszerelő aki vállalja, de olcsóbb és gyorsabb, ha kábelcsatornát használunk. Ajánlom a Kopos termékeit. Az alap fehér csatornák mellett, árulnak elegáns, színes kivitelben is, illetve padlószegély és sarokcsatornák is megtalálhatók a kínálatukban.

A komplett anyagköltség nagyjából 50.000 Ft-ra jött ki, ebben már benne van a tapétaragasztó, ecset, gipsz, stb. is. A munkaidőt nehéz megsaccolni, ahogy volt időm úgy haladtam vele, általában hétvégenként, de összesen 4-5 napot biztos, hogy elszórakoztam vele, plusz takarítás, bútorok ide-oda tologatása, vezeték után rohangálás.

Az áramköröket így alakítottam ki:

 • nappali + háló + előszoba + fürdőszoba világítás
 • kisszoba + konyha világítás
 • nappali konnektorok (3db felfűzve)
 • hálószoba + hall konnektorok (4db felfűzve)
 • kisszoba konnektorok (2db felfűzve)
 • előszoba konnektorok
 • mosógép
 • hűtőszekrény
 • sütő
 • konyhapult konnektorok (mikró, kávéfőző, vízforraló...)
 • konyhapult konnektorok (LED világítás, egyéb konyhai eszközök)

Itt jegyezném meg, hogy a panellakás falai vasbetonból készültek. Ha fúrni akarod izmos gép kell és normális fúrószár. Hagyományos ütvefúróval felesleges nekifogni, SDS+ tokmányos fúrókalapács kell aminek megfelelő az ütőereje. Volt már olyan, hogy valaki fúrni próbál a házban, de perceken keresztül csak a fúró kínlódó visítását hallottad? Ez tipikusan a gyenge szerszám miatt van, nyomja neki izomból a szerencsétlen de nincs elég erő a gépben, így csak egy helyben forog amíg fel nem adja az illető vagy el nem füstöl a gép. Nekem egy régi Black & Decker KD1001K van. Fő ismérve, hogy bazi nehéz, cserébe viszont 3.5J az ütőereje amivel különösebb erőlködés nélkül lehet akár 10-es lyukat is fúrni betonba. Otthoni barkács célra tökéletesen megfelel. Mai napig lehet kapni, 30.000 Ft körül van az ára. Fúrószáron sem érdemes spórolni, ne a legolcsóbbat vegyed!

Többféle panellakás létezik, ha szerencséd van, akkor csövekben fut a vezetékek legalább egy része, így nem okoz problémát azok cseréje. Nekem nem volt szerencsém, nálam kizárólag MM fal vezetékek voltak, ráadásul padló alatt vezetve, úgyhogy a régi nyomvonalak feltárása alapból ki lett zárva. Nem akartam felszedni a laminált padlót, a házgyári szőnyegpadlót plusz az előszobában a járólapot 🙂 Biztosítéktáblától két métert ócska régi kábelcsatornában futottak a vezetékek, majd ott rejtélyes módon eltűntek a plafonban, és ki tudja merrefelé haladtak tovább. A régi táblát leszedve láttam, hogy csomó vezeték le lett kötve és be lett nyomva mögé, úgyhogy ezt annak idején már tutira gányolta valaki. Szép kilátások...

Update 2019.03.23. Teljesítménybővítést kértem 32 amperre, aminek feltétele a mérőhely szabványosítása. Ennek során kicserélték az óra és a lakás közötti szakaszt 10-es rézvezetékre. A régi, doboz mögé benyomott vezetékekről kiderült, hogy valaha három fázis volt a lakásban, és annak a maradékai voltak. Az óránál elvágták ugyan a vezetéket, de felszálló ágról nem kötötték le, így feszültség alatt voltak, és le sem volt szigszalagozva a végük. Tehát jól gondoltam és ezt tényleg gányolta már valaki 🙂 Update vége.

A világítás áramköreit csak részben húztam újra, de a kötéseket itt is átnéztem. Régi típusú MM fal kábeleknél nem voltak külön színnel jelölve az erek, emiatt sok helyen fel voltak cserélve a vezetékek és a nullát szakította meg a kapcsoló fázis helyett. Ezeket szétszedtem, visszavágtam a vezetékekből és újra összekötöttem helyesen. Az ilyen jellegű játékhoz amikor meg kell keresni, hogy melyik vezeték hol végződik jó szolgálatot tehet egy multiméter.

A konnektorokhoz mindenhol új vezetéket húztam. Szerencsére a padlótól megvolt a horony, így a régi vezetékeket könnyen el tudtam távolítani.

Ha leszedsz egy konnektort, és a vezetékek alulról jönnek, nagy valószínűséggel nálad is működik ez a megoldás. A vezeték kihúzása előtt fűrészlappal bevágtam a süllyesztődobozt (azt ugyanis nem akartam kiszedni), majd óvatosan kihúztam a vezetéket a padlóig. Ha nehezen jött, megütögettem vésővel a vakolatot.

Miután padlószintig kihúztam a vezetéket, elvágtam tőből, majd kitisztítottam a hornyot. Ezután a szükséges mértékben körbevágtam a tapétát. Volt ahol teljes szélességben vágtam egy tapéta csíkot, volt ahol csak egy vékony sávban attól függően, hogy épp mekkora gipszdarab szakadt ki a horonyból.

Ezután beillesztettem a vezetéket a horonyba. Az MM fal kábelnél egymás mellett vannak az erek, emiatt laposabb, mint az MBCU, de szerencsére sehol sem lógott ki a fal síkjából. 2,5-es vezetékkel már gondban lettem volna.

Hosszra vágtam a vezetékeket, majd még a rögzítés előtt blankoltam. Ez fontos, mert gipszelés után marha nehéz a külső vastag szigetelést eltávolítani az MBCU-ról.

Mivel a szobákban a konnektorok fel vannak fűzve, a legtöbb horonyba két vezetéket kellett húzni. A felfűzésről megoszlik a villanyszerelők véleménye. Van aki szerint nyugodtan fel lehet fűzni akár 10 konnektort is egymás után, van aki minden konnektornak külön vezetéket húz az elágazódobozból. Helyes vagy sem, panelban nem nagyon van más lehetőség, mivel gyárilag is így voltak szerelve, elágazódoboz pedig csak a lámpáknál van a kapcsolók miatt. Ha elég mély a süllyesztődoboz, akkor jobb, ha összecsavarod a két vezetéket és arról ágazol le egy harmadikkal. Ehhez használhatsz Wago kötőelemet is.

Nálam annyira kicsik a dobozok, hogy a két vezetéket éppen be tudták mögé gyömöszölni annak idején. Csakhogy most földelés is van, úgyhogy három vezetékkel kell kínlódni a szűk helyen így 3 wago egyszerűen nem fér el mögötte. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a konnektort használni kötőelemként. Különösen fontos a jó minőségű szerelvény, amiben rendesen meg lehet szorítani a vezetéket. A bepattintós, rugós vezetékrögzítővel szerelt konnektorok itt nem játszanak. Tanácsos évente ellenőrizni, hogy nem lazult e ki valamelyik vezeték. Ha jó a szerelvény és a konnektor karmai is stabilan tartanak, akkor ennek minimális a valószínűsége.

A felfűzés nem igazán jó megoldás. Ha lehetne vésni a falat, akkor a tuti az lenne, hogy húzol egy 2,5-es gerincvezetéket, és a konnektorokhoz 1,5-es vezetékkel állsz le az elágazó dobozokból. De hát sajnos a panelben ez nem járható út.

Felfűzést lehetőleg csak olyan áramkörnél alkalmazz ahol nincsenek nagyobb teljesítményű fogyasztók. A mosógépet pl. semmiképpen se csatlakoztasd ilyen módon kialakított konnektorba! Az egymás után kötött dugaljak számát is próbáld minimalizálni! Minél több van egymás után felfűzve és minél távolabb vannak az elosztótól, annál nagyobb lesz a hurokellenállás.

Nálam maximum négy darab van egymás után kötve, illetve egy helyen volt szükség hármas kötésre, amint az alábbi képen is látszik. Itt a másik szoba egyik konnektorához ebből a dobozból vitték a vezetéket egy faláttörésen keresztül.

Ha bent van a vezeték a horonyban és a teljes nyomvonalon pontosan illeszkedik a padlószegélyben, akkor stukatúr gipsszel be lehet ragasztani. Rövid szakaszról van szó, így akár az egészet be lehet vakolni a ragasztóval ügyelve arra, hogy a fal síkjából ne lógjon ki, mert utólag csiszolgatni elég macerás dolog.

Ha nem lett teljesen sima, száradás után glettelőgipsszel lehet rajta javítani, majd csiszolópapírral teljesen elsimítani.

Ezután jöhet a méretre vágott tapétacsík. Ha nincs tapéta a falon akkor csak abszolút simára kell csiszolni és már lehet is festeni.

Majd a festés és a dobozok helyének kivágása a tapétából.

Végül a konnektor és a padlószegély is a helyére kerül. Nekem mindig is a Prodax Classic (vagyis most már Schneider Electric) szerelvények voltak a kedvenceim. Szép, elegáns, masszív és aránylag megfizethető.

A padlószegély rögzítő elemekben kiválóan lehet vezetni a kábeleket. Persze nem mindig pattan bele, van, hogy inkább az eltörést választja. Ilyen esetre nem árt, ha van otthon néhány darab tartalékban.

A sarkoknál van, hogy egy kicsit faragni kell a szegőlécből.

Az ajtó jobb oldalán kábelcsatornában jön be a vezeték a szobába.

A kábelcsatornából pedig megy a padlószegély alá.

A konyha illetve a szomszédos szoba világításért felelős vezetékek ebben a dobozban futnak össze. Itt sajnos szükséges volt alumínium vezetéket rézzel összekötni, ehhez Wago kötőelemeket használtam. Nem a legolcsóbb, viszont egyszerű és gyors a használata.

Így fest a dolog némi kötögetés és rendezgetés után.

Végül helyére kerül a kábelcsatorna is. Kopos csatornákhoz pár 100 Ft-ért lehet venni mindenféle idomot, a képen bal oldalon egy toldó elem, középen felül egy Y elem, alatta pedig egy végzáró elem látható.

Egy konnektor régi vezetéke. Jól látszik, hogy meg van égve szigetelés.

Így néz ki a Wago illetve Weidmüller kötőelem. A különbség csak annyi, hogy az újabb fajta Wago átlátszó. A fecskendőben alumínium kontakt paszta van, amivel alumínium kötéseknél tele kell nyomni a kötőelemet mielőtt beletolod a vezetéket.

Alumíniumpaszta rugós kötőelemekhez

Ez pedig a régi kötőelem amivel gyárilag szereltek a lakásban. Nem tudom anno mi volt a neve, ma KF1 kötőelemnek hívják. A képen jól látszik a beleszakadt vezeték. Sajnos az alumínium elég lágy, nem bírja úgy a hajlítgatást, mint a réz. Emiatt gyakran eltörik amikor szét akarunk szedni egy kötést.

A kötések típusa szintén állandó vita tárgya a szakiknál. Van aki simán összeköti Wago-val, van aki forrasztja + KF1-el is rögzíti, van aki sorkapcsot használ. Nehéz megítélni melyik a legjobb. Véleményem szerint bármelyik jó, ha szakszerűen van megcsinálva. Nálam most csak a világítás áramköreinél van Wago, a konnektoroknál pedig maga a konnektor a kötőelem, mint ahogy fentebb is írtam.

Az elosztódoboz bekötés után. Nem a legszebb, de nagyjából áttekinthető. Bal oldalon a Fi relé, mellette 14db kismegszakító. A jobb oldali hármas egyelőre nincs bekötve, az majd a mosogatógépnek kell, ha egyszer végre lesz rá pénzem, illetve kettő van tartaléknak, ha egyszer bővíteni kell 🙂 A megszakítók R9XFH118 fésűs sorolóval vannak összekötve. A világítás 6, a konnektorok 10 amperre vannak biztosítva, mindegyik B karakterisztikájú. Lehet C-t is használni, de lakásban általában felesleges. A szolgáltató is többnyire B-t rak az órához a társasházakban.

Az elektromos sütő biztosításánál figyelembe kell venni a maximális teljesítményét. Az enyém 2000W-os, így elég neki a 10A. Ha ez kevés akkor 16-ra kell biztosítani, viszont ebben az esetben ajánlott a 2,5-es vezeték az elosztótól!

Bekötés előtt célszerű az alumínium vezetékeket érvéghüvelyezni. Ezzel egyrészt elkerülhető az alu-réz kapcsolat, másrészt a csavar sem fogja szétvágni a puha alu vezetéket. Elvileg tömör vezetékre nem szokás érvéghüvelyt préselni, azonban itt elfogadható ez a megoldás. A stabil rögzítéshez használj érvéghüvely préselő fogót, más eszköz (kombinált, lapos, harapófogó...) nem jó erre a célra.

Ha több alu vezetékes köröd is van, akkor inkább FKA elosztótáblát vegyél. Annál egyrészt nem rézből készül a sín, másrészt körmös vezetékszorítóval van szerelve ami nem darálja szét az alut. Hátránya, hogy optikailag nem nyújt valami szép látványt, nincs rajta füstüveg.

Alumínium vezeték réz sínbe kötve érvéghüvellyel

Az XBS lakáselosztó kb. a legolcsóbb amit lehet kapni. Ennek megfelelően a minősége sem a legjobb, de bőven használható, és annyira nem is csúnya.

Így néz ki lezárt ajtóval. Felette 80x40-es kábelcsatornában indulnak a vezetékek. Gyárilag egyébként 40x20-as szürke kábelcsatorna volt, de abban nem fért volna el ennyi vezeték.

Egyik konyhapult feletti konnektor. Gondolkodtam rajta, hogy a felső szekrény aljára kellene csavarozni és akkor nem látszik a vezeték, viszont jóval kényelmetlenebb lenne a használata, úgyhogy ennyi optikai belerondítás itt belefért a dologba 🙂

Pár ezer Ft-ért lehet venni RGB LED szalagot. Tök jó hangulatvilágításnak.

A LED szalag öntapadós, 10 centinként elvágható és toldható is, ha szükséges.

Tud folyamatosan világítani, villogni, színátmenet létrehozni, illetve állítható a színtelítettség és a fény erőssége is.

Konyhai használatra vízhatlan kivitelt célszerű választani.

12 voltról üzemel, ez a típus távirányítóval üzemeltethető. A távirányító érzékelője a transzformátorból van kivezetve. A komplett tápellátása a szekrény aljára van csavarozva, és az ottani konnektorból kapja az áramot, merthogy ott is van egy konnektor 🙂

A távirányítója így néz ki.

94 hozzászólás

 1. 2019. október 4. péntek - 03:01

  Szia, ha panellakásba három vezetéken jön be az egy fázis, akkor három fi relét kellene berakni?

  • 2019. október 4. péntek - 07:54

   Ha három fázisod van, akkor három fázisú Fi relét kell venni.

  • 2019. október 29. kedd - 14:20

   Panelban ugyan az a három fázis jön be három MCU-n és nem 3fázis… Keresztmetszet növelés miatt csinálták anno…

  • 2019. november 24. vasárnap - 14:50

   Ez nem igaz, mert az óránál ott a 3 biztosító darabja 20 A

  • 2019. november 25. hétfő - 16:28

   Egy fázis jön be három vezetéken keresztül. Az óránál egy darab megszakító van csak. Ezért kérdeztem, hogy milyen fi relét javasoltok?

  • 2019. december 22. vasárnap - 20:02

   @Utolsó hozzászóló:
   Szia, olyan nincs, hogy 3 fázis érkezik be 3 külön vezetéken. Vagy 1 fázis 1, vagy 3 fázis 3 vezetéken. (+ a nulla) Ha az óránál 1 kismegszakító van, akkor csak 1 fázis jön be, így 1 fázisú FI relé kell csak… Javaslom, ha nem értesz hozzá, inkább ne szerelj villanyt…

 2. 2019. szeptember 16. hétfő - 18:19

  “3 vezeték jön be, fázis-nulla-föld, tehát már az óránál szétválasztották a PEN vezetéket PE-re és N-re vagy más módon, de külön vezetéken jön az N és a PE”
  Az a baj, hogy a mérő után is szokták, holott előtte kellene, a védővezetőnek megszakítás nélkül kell bejönnie a lakásba. Ahol ez a színezés van, ott külön védővezető jön fel, csak általában jön “Hubaszaki” és a lakásokban összeköti a mérő után, ami ugye TILOS! Tehát egy Társasházban necces korrekt érintésvédelmet csinálni lakáson belül, mert pénzt tennék rá, hogy egy helyen mindig össze van kötve a PE és az N. A TN-C-s házakról meg ne is beszéljünk…

 3. 2019. augusztus 9. péntek - 08:22

  Szia Tamás!
  Már hosszú ideje nézem ezt a cikkedet (szó szerint évek óta), de pár kérdésem felmerült a témában:
  1. Az elosztóban az a piros vezeték, az milyen keresztmetszetű? Nálunk a piros kb. 10mm2-es és még két fehérrel össze van sodorva egy barna kötődobozban a falon kívül. Szerinted azt a sodrott kötést megbonthatom? És a Schneider-es elosztó sínjébe is be fogom tudni kötni? Ránézésre a lukak eléggé kicsinek tűnnek…
  2. A gyenge áramú hálózat (koax, UTP, stb.) kultúrált elvezetésére találtál valamilyen megoldást?
  3. Klímához is vittél külön az elosztóból egy áramkört?
  4. Hol futottak végül a mért fővezetékek? (órától az elosztóig tartó szakasz)

  Nagyon sokat merítettem a cikkedből amikor én csináltam, nekem hasznos volt, ha gondolod szivesen küldök fotókat a munkafolyamatról. 🙂

  • 2019. augusztus 9. péntek - 09:15

   A folyosón kábelcsatornában jött az órától, a bejárató ajtó felett meg be volt vakolva a falba a három bejövő vezeték. Szerencsére minimális rombolással cserélni tudták. Klímám nincs, de, ha van rá mód, akkor célszerű annak is csinálni külön áramkört. Koax hálistennek szintén nincs, egyetlen UTP kábelem van, az meg ugyanúgy megy a kábelcsatornákban, mint az áram. Nem emlékszem már milyen vastag volt a piros vezeték, de még az érvéghüvellyel együtt is bőven volt mellette hely, úgyhogy simán bele fogod tudni nyomni. Meg kell nézni, hogy mivel van összesodorva és azok a vezetékek hova mennek.

  • 2019. augusztus 9. péntek - 09:56

   Köszönöm a gyors választ, akkor megpróbálom multiméterrel megkeresni, remélem csak a fürdő és a konyha földelését vitték innnen, nem a szomszéd lakásét…
   Eljutottam a lakáselosztó cseréig, de úgy szeretném kialakítani az oda vezető csatornákat, hogy már benne legyen az új mért vezeték. Így amikor kiérkezik az elmű szerelő, akkor csak be kell kötnie a végét az új megszakítóra és kész.
   Álmennyezet fog felkerülni ragasztott szegőléccel, így a későbbi bontás kizárt…
   Kis szerencsével a beépített szekrényben el tudok helyezni egy ideiglenes kötődobozt, amiben a mostani mért vezetékre rá tudom kötni az újat.
   A gyengeáramot azért kérdeztem, mert én kábelcsatornás szegőlécet használtam és a közepében vittem híradástechnikai kábeleket, így a helyiség bármelyik pontján kivezethető a vége:
   https://ibb.co/M66KRj9

   Azért ráfutottam én is pár hibára 😉 :
   https://ibb.co/yq963Jt

  • 2019. augusztus 9. péntek - 10:47

   Ez a kábelcsatornás szegőléc nagyon jól néz ki.
   Szinte biztos, hogy a fürdő / konyha földelése lesz. Máshova nem vittek régen földet.
   Ha te húzod be a mért vezetéket, akkor a keresztmetszetére figyelj. 32 amperig 10 mm² keresztmetszetű vezeték szükséges.

 4. 2019. július 16. kedd - 09:42

  Az EPH-t hogyan oldaotta meg? A fürdöben szeretném megcsinálni, de valahogy nem világos mit is kellene tenni.

  • 2019. július 16. kedd - 11:06

   Sehogy, a fürdő nem felel meg a szabványoknak. Ott csak annyi történt, hogy a mosógép konnektorához új vezetéket húztam. A világítás és a borotvához használt konnektorok vezetékei a csempe mögött futnak, a csempét nem akartam levésni. Itt az alu vezetékek szerencsére jó állapotban vannak, a megszakítót meg kicseréltem 6 amperesre, így túlterhelve nem lesz. Aztán majd, ha egyszer lesz esetleg újabb fürdőszoba felújítás, akkor kicserélem a ezeket a vezetékeket is.

  • 2019. augusztus 10. szombat - 07:05

   Ha nincsen a házban központilag rendbe rakva, akkor veszett fejsze nyele…
   Kialakíthatsz otthon EPH sínt, de ez már egy másik szint.
   7kW felett 10mm2-es z/s vezetékkel kell kihúznod, az összes csövet, az öntvény kádat, csaptelepeket, WC szelepet stb. (csillagpontosan 😉 )
   A bibi még nem is ez, ha a házban nincsen rendbe rakva a gerinchálózat, akkor simán lehet hogy fázis kerül a védőföldre, ami utána a Te hűtőd, mosógéped stb. oldalán jelenik meg, mivel a víz (nem a desztilált!) jó vezető, így ha én véletlenül 3 emelettel alattad bekötök egy izzót a föld és a fázis közé FI relé pedig nem is volt soha, akkor az gyönyörűen kikerül a földelésemre, ami ha EPH van kialakítva, akkor a vízcsöveken feljut a kádadba, csaptelepedre, stb. Ettől a ponttól pedig egy zuhanyzás is megrázó élmény tud lenni, ha pont akkor kapcsolom fel azt az izzót amikor Te hajat mosol.
   Lehet kissé kusza volt a magyarázat, de remélem még érthető.

   Úgyhogy:
   1. Kideríted mi van az épület EPH-val
   A: Gondnok: Tudnia kell, ha nagyon húzódozik, akkor emlékeztesd a társaházi törvényre, ha ez sem segít, tájékoztasd hogy évente el kell végeztetnie, különben az áramszolgáltató úgy lekapcsolja a házat, mint a huzat
   B: közös képviselő: Ha a Gondnokkal nem sikerül zöldágra vergődni, akkor ő tudni fogja (tudnia KELL, ne hagyd magadat lerázni…)
   2A. Ha van és “rendben van”, akkor “Kérem ide jegyzőkönyv, demoströgtön…” (nincsen olyan hogy elhagytam, meg nincsen nálam, annak a főelosztó szekrényben kell lennie, különben baj van ha jön az szolgáltató)
   2B. Ha van, de nincs rendben, akkor miért van még áram?

   Amennyiben 2A igaz: Jegyzőkönyv megnéz, hümmög, mérést végző személy nevét és engedélyszámát megjegyez (Csak hogy tudd ki lesz az alperes ha baj van)
   Örülsz és csinálhatsz EPH-t (bár az izzós példámból kiindulva még így sem életbiztosítás) 😀

 5. 2019. június 23. vasárnap - 14:27

  Sokat segitettel egy abszolut hozzanemertonek!
  Koszonom

 6. 2019. május 20. hétfő - 13:48

  Mi is panelben szeretnénk az elektromos hálózatot cserélni, felújítani. Sokat segítettél, köszönjük.
  Üdv. József

 7. 2019. március 23. szombat - 00:29

  Szia

  Jövő héten kezdek bele, egy ugyan ilyen projectbe.

  Még mindig tartod azt az állítást, hogy jó a C karakterisztikájú kismegszakító?

  És még mindig, újra meg újra, szép munka!!!

  • 2019. március 23. szombat - 06:44

   Nem, én B-t raktam mindenhova és most már ötödik éve nincs vele gondom.

 8. 2018. november 23. péntek - 21:26

  Örülök, hogy nem C16 Amperes az összes kismegszakító, sajnos ez manapság ” divat ” ! A világításra bőven elég a B6 Amperes kismegszakító, főleg azért jó, mert zárlat esetén nem veri le az óránál a kismegszakítót ! Zsolt

  • 2018. november 23. péntek - 22:04

   A legjobb, hogy múltkor akartam venni egy B10-est kismegszakítót. Megkérdezték a boltban, hogy mekkora a főmegszakítóm. Mondom 16-os. Erre rám akarták tukmálni a 16-os kismegszakítót, mert, hogy “azt szoktak rakni” és a vezeték úgyis elbírja…
   Ezt a cikket 4 éve írtam, azóta hibátlanul üzemel itthon minden és egyszer sem fordult elő, hogy kevés lett volna a 10-es megszakító valamelyik áramkörön.

 9. 2018. május 17. csütörtök - 19:45

  Egy kérdésem lenne.
  Én is most akarom lecserélni a lakáselosztó dobozt.
  Néztem a fényképen a bekötésedet.
  A Fi relé előtt, nem kellene-e rákötni a bejövő védőföld sorkapcsára a bejövő nulla vezetéket
  és onnét egy kábellel bekötni a Fi relé nulla kapcsára?
  Nem tudhatod biztosan, hogy a hálózatod nullázott-e, vagy kimérted? Ha igen, akkor hogyan?
  Köszönettel: László

  • 2018. május 21. hétfő - 09:17

   Nem.

  • 2018. május 25. péntek - 17:05

   Köszönöm a válaszod.

  • 2019. május 19. vasárnap - 18:17

   Nem mert, ez már 3 vezeték jön be, fázis-nulla-föld, tehát már az óránál szétválasztották a PEN vezetéket PE-re és N-re vagy más módon, de külön vezetéken jön az N és a PE, ha jól látom a fényképet. Amiről beszélsz, az a 2 (1 fázis esetén) vagy 4 vezeték (3 fázis esetén) amikor a PEN (közös nulla és védőföld) vezetéket rá kell kötni rögtön a PE (Föld) sínre (Elsődleges funkciója a PEN vezetéknek az érintésvédelem) és onnan tovább a ÁVK relé N-jére, majd az ÁVK kapcsolt N-jét kell rákötni az N sínre. A PEN vezetéket szigorúan tilos átvezetni az ÁVK-n (FI-relén)

 10. 2018. április 1. vasárnap - 17:13

  Te mindenről csinálsz tutorialt vagy blogbejegyzést, ami nekem hasznos és érdekel. Köszönöm szépen! 😀

 11. 2018. február 27. kedd - 21:50

  Szia!

  Nagyon jól összefoglaltad a felújításod. Sok hasznos ötletet merítettem belőle.

  1 kérdés viszont felmerült bennem:
  A http://cyrex.hu/uploads/2014/03/2014_03_villanyszereles_18.jpg képen 11 föld vezeték van bekötve. Ahogy számoltam 11 áramkört csináltál, amiből 2 áramkör a villanykapcsolóknak van, ezért én azt gondolnám, hogy csak 9 védőföld vezeték kellene neked.
  Mihez kellett neked a 11 védőföld vezeték? Nem kötözködni akarok, csak nem értem, hogy, hogy csináltad.

  Köszi a válaszod.

  • 2018. február 27. kedd - 23:07

   Fogalmam sincs, nem emlékszem. 4 éve csináltam, azóta hozzá se nyúltam 🙂

  • 2018. július 13. péntek - 13:47

   A világításhoz is kötelező a védőföld kiépítése.

  • 2018. július 13. péntek - 15:13

   Igen, én sem állítottam az ellenkezőjét 🙂

 12. 2017. július 24. hétfő - 11:33

  Nos kiegészítéskénr hozzá fűzném, a kf1 korábbi neve kupolfix továbbá, hogy a msz szerint a 1,5 vezeték max 13,-15A ra terhelhető alu-réz ami ugye a vég így nem nagyon marad más mint 10A . A 16A-hoz már 2,5kellene. Az elektromos főzőlaphoz-tűzhely pedig 4 es vezeték ajánlott. De a vezetékterhelhetőséghez egy példa: http://www.novill.hu/magazin-fooldal/306-vezetekek-terhelhetosege-meretezese
  A biztosíték karaszterisztika sem mindegy. Kismegszakítók kioldási karakterisztikája:
  3 Fő csoportba sorolják kioldási karakterisztikájuk szerint: B, C, D jelleggörbe. A jelleggörbék meghatározott környezeti hőmérséklet esetén érvényesek. Az elektromágneses zárlati kioldó késleltetés nélkül működik mindegyik típusnál.

  A “B” jelölésű gyors kioldású kismegszakítók főként világítási és dugaszoló aljzat áramköreinek a vezeték védelmére alkalmazzák.
  A “C” jelölésű lassúbb kioldású kismegszakítók főként, általános bekapcsolási áramfelvételű elektromos készülékek vezeték védelmére alkalmazzák.
  A “D” jelelésű kismegszakítókat igen nagy bekapcsolási áramfelvételű elektromos eszközök vezeték védelmére alkalmazzák.Lakásokban egyáltalán nem biztos, hogy a “C” karakterisztikás kismegszakítók minden esetben előnyösek, megfelelöek. Ezt minden esetben ki kell mérni hurokellenállás méréssel .Fésüs sín bekötését illetően, a betáplálás irányát nem árt jelezni. Az óránál lévőbiztosíték (hálózatt bővítés) cseréhez mind a mért mind a méretlen vezeték mérete befolyásoló 32A hoz 10 es vezeték kell mert csak arra kötrá a szolgáltató 6os nál ha jól emlékszem 25A lehet. Na és persze regisztrált vill szerelő végezheti a vezetékcserét és jegyzőkönyv szükséges. Amit a szolgáltató emberei ellenöriznek óra plombáláskor amikor a biztosítékot cserélik.

 13. 2017. január 21. szombat - 20:11

  Szia! Érdeklődnék hogy amit az alu vezetékhez használtál érvéghüvely az milyen anyagból van ill. milyen néven lehet ezt kapni,mert amiket én találtam azoknak a vége szigetelt és talán ónozott rézből van ami gondolom ide nem lenne jó. Nálam csak a bejövő fázis és az N vezeték van aluminiumból,a belső hálózat az réz.Még egy kérdés a fi relé beépitéssel kapcsolatban nekem felül vannak a kismegyszakitók összekötve, ezt a fi relét amit te használtál fordítva is be lehet kötni?

  • 2017. január 21. szombat - 21:19

   “Szigeteletlen ónozott elektrolitréz érvéghüvely”, így kérjed a boltban, ez jó lesz. Be lehet kötni fordítva, ha nincs rajta külön jelölve a bekötés iránya.

 14. 2016. december 25. vasárnap - 19:29

  Ha több alu vezetékes köröd is van, akkor inkább FKA elosztótáblát vegyél. Annál egyrészt nem rézből készül a sín, ”

  De igen, az FKA és a többi elosztóban is rézböl készült a nulla és a föld sin.
  Bizony nem mindegy hogy B vagy C karakterisztikájú egy kismegszakitó
  Nagyon ne mélyedjünk bele, a C lassúbb, a B gyorsabb kioldású
  Egy mikrosütőnél pl. 10A C-t alkalmaznék, ahol nincs induló nagyobb áram ott jó a B is.
  Látom a tapéta pótlás jól sikerült, de hadd adjak egy tanácsot.
  Amikor a ragasztót jól beszívta a tapéta, körbe kell tépkedni cakkosra a széleit és nem egyenesre hagyni. Jobban eltűnik, belesimul a korábbi tapétába.

  • 2017. július 26. szerda - 11:18

   Bocsánat, hogy beleugatok, de a nulla és föld sínek, illetve a kismegszakítók érintkezői, nem vörösrézből, hanem bronzból (réz-ón ötvözet) vagy sárgarézből (réz-cink ötvözet) vannak. Ezeknek az a specialitása, hogy alumíniummal összekötve sem jelentkezik elektrokémiai korrózió. A Wago-hoz elsősorban a felépítése miatt kell a paszta, mert az alumínium erős oxidációs tulajdonsága bizonytalanná teszi a wago szerű rugós-késes kötést. Illetve egyes wagokban réz lemez, vagy nikkelezett réz lemez van, aminél már létező probléma az elektrokémiai korrózió is.
   Egyébként ha csak egy-két alu kábel marad a rendszerben, létezik speciális alu-réz összekötő elem is.

  • 2017. július 26. szerda - 11:35

   Az építő jellegű hozzászólás nem számít beleugatásnak 🙂

 15. 2016. december 11. vasárnap - 18:55

  Szia! Az én lakásom nem panel,tégla,1976-ban épült. Egy változtatás során (mosógép dugalj a hálóból átvezetése a fürdőszobába során derült ki,hogy nagyon rossz állapotban vannak a vezetékek. Laikus vagyok és nem is fiatal. A vezetékek alumíniumból vannak és nem bergman csőben, hanem vakolva. A lakás (55 m2) külső újrakábelezését meg kell oldanom. Ezek a lakások anno nem ismerték az automata mosógépet, mikrohullámú sütőt, légkondicionálót és a többi nagy fogyasztású gépet. Félek az elektromos tűztől! Véleményed szerint egy ilyen tipusú lakás a mai igények tükrében teljes újravezetékelése mennyibe kerülne, lakhatok-e a lakásban és teljes napi munkaidővel számolva, hány napig tart? Köszönöm előre is a válaszodat. Üdvözlettel: Ágnes Egerből

  • 2016. december 19. hétfő - 09:19

   Nem tudom megmondani mennyibe kerül, mert nem vagyok villanyszerelő. Ha tégla, akkor jó eséllyel csövezhetők a vezetékek, ami véséssel jár. Ebben az esetben viszont hatalmas kosszal jár a munka és utána tapétázni / festeni is kell. Azt gondolom, ha jók a szakik és gyorsan dolgoznak, akkor egy hét alatt meg tudják ezt oldani.

  • 2016. december 25. vasárnap - 19:33

   350-400 ezer. Persze ott lakhatsz, de “útban” leszel és a bútorok is
   Le kell takarni mindent és a szoba közepére tolni, legjobb esetben

 16. 2016. november 12. szombat - 20:09

  Szia!
  Alu MMfal vezetékes lakás újrahuzalozása előtt állok. 3,5m belmagasságú régi bérház. A szakember szerint csak és kizárólag a mennyezeti világítások esetében az utolsó régi megmaradó doboz után megmaradhat a régi aluvezeték a mennyezetben. A régi kábel keresztmetszetét szemre én nem tudom megállapítani, de azt látom rajta, hogy kétszer szigetelt. Mi a véleményed hallgassak a szakemberre, vagy erőltessem annak a pár méternek is a lecserélését?

  • 2016. november 12. szombat - 20:20

   A világításnál egy-két helyen én is meghagytam az aluvezetéket. Mindössze néhány LED-es izzó van azon a körön és 6A-ra van biztosítva.
   Ha nincs megégve vagy nem foszlik a szigetelés, simán meg lehet hagyni az aluvezetéket a világításhoz. Az viszont fontos, hogy az alu-réz kötéseknél a megfelelő kötőelemet használd.

 17. 2016. október 20. csütörtök - 12:24

  Szia Tamás!

  Nem tudom van e tipped, de egy számomra is furcsa dologba futottam bele hétvégén:
  Konyhai kötődoboz, belemegy egy 3 eres alumínium kábel onnan elmegy szintén ilyen.
  Az egyik a fázis (ez rendben van), egy másik a nulla és egy harmadik a PE (védőföld leánykori nevén 🙂 ). Hogyan találjam ki hogy melyik a nulla és melyik a védőföld?

  A másik apróság, hogy védőföldelés a zöld-sárga, ne keverjünk bele semmilyen EPH-t és egyebeket. Mert az EPH-t szabvány szerint minimum 6-os (25A-es betáp felett pedig 10-es) vezetékkel kellene a “szakembernek” kihúznia…
  A FI-relé működéséről pedig némi infó, hátha keresi valaki egyszer:
  ÉletVédelmi-relé=ÉV-relé=Hibaáramvédő-relé=FI-relé (FehlerStormSchutzSchalter) innen jön a neve, az F a Fehler=hiba (németül) és I mint az áram egyezményes beűjele.
  A működése olyan egyszerű, mint egy faék, az áram ami befolyik a fázison, az kifolyik a nullán, ezért a kettő közötti különbséget méri elektromágneses úton (gerjesztett mágnesesteret figyeli). Ha különbség van, az hiba. Nem kell hogy földelés legyen kiépítve az ingatlanban, mert ha nem a nulla vezetőn folyik ki az áram, akkor csak a föld felé folyhat el, kizárásos alapon. Ja és van rajta egy teszt-gomb, azt nyomkodni kellene 3 havonta (de a gyakoriságban már nem vagyok biztos)

  • 2016. október 20. csütörtök - 20:17

   Én nem méregettem melyik vezeték honnan jön, fogtam és kitéptem az egészet a falból, mert úgyis cserélni kellett. Amúgy multiméterrel ki tudod mérni melyik vezeték hol végződik.

 18. 2016. október 6. csütörtök - 09:32

  Üdv, a fürdőszobában is a falon kívül vezetted a vezetékeket?

  • 2016. október 20. csütörtök - 11:28

   Fürdőnél úgy van, hogy a mosógép konnektorához a fal másik oldaláról jön a vezeték. Azt kihúztam és úgy cseréltem ki.

 19. 2016. augusztus 30. kedd - 19:57

  Szia! Kis felvilágosítást szeretnék egy dologgal kapcsolatban, mivel én is átkábelezés előtt állok és nem vagyok villanyszerelő, de már rengeteg infót gyűjtöttem, azonban miután olvastam az írásod egy valamivel nem vagyok tisztában, az pedig az hogy ha csak 16 ampered van hogy lehet több 10amperes és több 6 amperes áramkör? Vagy ez az egész úgy működik hogy ha nekem pl van 25 amperem akkor annyi áramkört csinálok amennyit csak akarok, de mindegyiket maximum 25 amperrel tudom biztosítani? például akár 5 darab 16 amperest is tehetek be, meg mellé még 5db 10est meg mondjuk 5db 6ost? Meg 3db 25öst?

  • 2016. augusztus 30. kedd - 23:08

   Annyi áramkört csinálsz amennyit akarsz. Az áramkörre kötött megszakító méretezését az alapján kell meghatározni, hogy milyen a vezetékek anyaga / keresztmetszete, illetve milyen fogyasztók lesznek rajta. A világításnak bőven elég a 6A, viszont a mosógépnek kell a 10A. Konnektoroknak is elég a 10A, vagy, ha utólag kiderül, hogy sok dolog üzemel róla és gyakran leveri, akkor lehet tenni 16-ost, de csak abban az esetben, ha a vezeték keresztmetszete ezt megengedi! Persze a villanyszerelő nem fog ezzel szórakozni, berakja mindenhova a 16-os megszakítót, de, ha magadnak csinálod, akkor lehet finomhangolni a dolgokat.

 20. 2016. augusztus 10. szerda - 12:58

  Üdv! Jól néz ki a cucc, szép munka. A Fi-relével kapcsolatban kérdezném, hogy gondolom AC-típusút tettél be. Mi alapján döntöttél emellett? Olvastam, hogy Németországban már nem is nagyon használják:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Fehlerstrom-Schutzschalter#Typen_nach_Art_des_Fehlerstroms

  Illetve írják, hogy az AC-típus “szokványos elektromos felszereltségű családi ház) túl sok hibás leoldást eredményezhet.” Elő szokott ilyen fordulni nálad?

  https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram-v%C3%A9d%C5%91kapcsol%C3%B3#T.C3.ADpusai

  • 2016. szeptember 14. szerda - 17:50

   Több, mint két éve van már így a cucc, ahogy anno megcsináltam, azóta egyszer sem volt semmilyen probléma.

  • 2016. december 11. vasárnap - 15:23

   A belinkelt oldalon a szinuszhullámn van bemutatva. Ac-t kell rakni az a jó. A többi nem igazán old le ha kéne… !

 21. 2016. május 23. hétfő - 21:21

  Az esetleírást korrektnek tartom. Hozzáteszem, hogy nem olvastam el minden mondatot csak úgy címszavakban. A panelakásokról írtakkal egyetértek. Szerencsémre csak rövid ideig laktam ilyenekben, de több félében. Az MMfal vezetékre szeretnék reagálni. A 70-es (vagy a 60-as évek vége) évekbeni megjelenésétől fogva színjelöléssel voltak ellátva. A szürke köpenyszigetelés alatt mindíg volt egy érszigetelés. L: fekete, N: kék, PE: piros az akkori szabványoknak megfelelelően, később zöld-sárga. A vezetéktípus most is létezik de már réz vezetővel aminek nem tudom a megnevezését.
  Üdvözlettel: Stróbl Gábor

  • 2019. augusztus 8. csütörtök - 09:16

   MMCu a megnevezése (fekete, kék ér egymás mellett majd picit távolabb a zöld-sárga).
   Léteznek olyan fehér köpenyszigetelésű Mfal (nem írtam el, csak egy M betű van a nevében) kábelek (2 vagy 3 eressel találkoztam ezidáig) amikben belül nincsen színjelölés.
   Amire Te gondolsz az az MMFal (2db M betű!), aminek szintén alu a vezető ere és szürkésebb a külső köpenye, abban már van külön érszigetelés is (undorító egy kábel ha dolgozni kell vele…).
   Ami Tamás fotóján látszik (https://cyrex.hu/uploads/2014/03/2014_03_villanyszereles_17.jpg), az bizony Mfal, van otthon vagy pár méter ha szeretnéd postázom és blankold nyugodtan amíg meg nem lesz az érszigetelés. 😀

 22. 2016. április 19. kedd - 23:47

  szia! köszi a gyors választ. Szerintem rosszul kötöttem be. radio szol, de valami gepet elinditok leold. villany eg, egy masik lapmat felkapcsolok leold. test gomb nem mukodik. szerinted is forditsam meg a N-et meg a fazist oldalt? tapasztaltal mar fi relenel ilyet, esetleg helytelen bekotesnel?
  meg egy kerdesem lenne. lattam, hgoy az alu vezeteknel erveghuvelyt alkalmaztal. ez egy specialis huvely? tovabba az alut bekottotted a fi relebe? kell oda is erveghuvely? vagy mehet anelkul? valami toldot nem tudnal ajanlani ami a alu es rez vezeteket osszekothetjuk. valami sorkapcsot nem wagot-t.?
  koszonom segitseged

  • 2016. április 20. szerda - 10:00

   Amit én vettem, azon jelölve van a nulla és fázis bekötési helye. Ha tényleg semmilyen jelölés vagy bekötési rajz nincs rajta, akkor elvileg mindegy melyik oldalra kötöd. Egyébként Fi relé nélkül is fennáll a hibajelenség? Ha jól van bekötve a Fi relé, és leold amikor valamilyen eszközt bekapcsolsz, az jelenthet hibát a hálózatban, pl. vezetékszakadást, vagy meglazult kötést. Ezért cseréltem ki az összes vezetéket a lakásban, mert nem akartam a legkisebb lehetőségét sem meghagyni annak, hogy valahol szakadás vagy rossz kötés maradjon.

   Mi a baj a wago-val? Van belőle bontható változat is. Van olyan sorkapocs amiben nem ér össze a két vezeték, olyat is lehet hozzá használni. Bármelyik jó amelyikben nem ér össze fizikailag a két vezeték.
   Sima érvéghüvely van az alu vezetéken. A Fi relénél nincs hüvelyezve, mert az nem roncsolja szét a vezetéket amikor megszorítod.

   Én sem vagyok villanyszerelő, ha valamiben nem voltam biztos, megkérdeztem szakembertől. Amikor veszel valamit, meg kell nézni, hogy egyértelmű e a bekötése. Ha nem az, akkor meg kell kérdezni az eladótól. Feltéve, ha nem barkácsáruházban veszed, mert ott nem értenek hozzá. Múltkor egy csengőt vettem, és a boltban egyből mondták, hogyan kell bekötni, mert ismerték a típust, és tudták, hogy nem egyértelmű a bekötési rajz. Ezért jó, ha szaküzletben vásárolsz.

 23. 2016. április 19. kedd - 16:16

  Szia! Láttam munkádat, tetszett a megoldás. Kérdésem lenne, hogy az alábbi fi relével találkoztál-e már, s hogy a bekötése, hogy történik. Nincsen rajta N felirat.
  Legrand Fi relé 2P 40A 30mA RX3 402037
  meg ezt talaltam hozza:
  http://docdif.fr.grpleg.com/general/legrand-exp/NP-FT-GT/F01535EN-02.pdf
  itt latom, hogy megvan szamozva a rajz, de 1,3,2,4, de ez megegyezik a fi vel is. hogy a bal felso az 1? stb?

  köszi

  • 2016. április 19. kedd - 16:50

   Tényleg nincs rajta jelölés, sem bekötési rajz. Akkor valószínűleg mindegy, hogyan kötöd be.

  • 2017. január 22. vasárnap - 03:51

   “cyrex
   2016. április 19. kedd – 16:50
   Tényleg nincs rajta jelölés, sem bekötési rajz. Akkor valószínűleg mindegy, hogyan kötöd be.”

   A belinkelt dokumentum harmadik oldalán látható a bekötés.

 24. 2016. április 16. szombat - 19:20

  Szia!

  Én is panelban lakok, és nálam elég rondák a kábelcsatornák, és ahogy az egész vezetékelés meg lett oldva.. Megnéztem az általad ajánlott kopos termékeket és nagyon tetszenek a kábelcsatornáik, főleg a dekor stílusúak, de az oldalukon csak katalógusok, árlisták vannak (nem webshop mint amire számítottam), úgyhogy az lenne a kérdésem, hogy te hogyan szerezted be a kopos termékeket? Közvetlenül tőlük rendelted? Van náluk minimális rendelés (nekem csak kb 20méter kellene meg pár tartozék)?

  Előre is köszönöm a választ!

  • 2016. április 16. szombat - 19:28

   Én itt Újpesten a Heaxavillnél szoktam venni a villanyos dolgokat, de Kopos csatornákat szerintem a legtöbb villanyszerelő szaküzletben be tudnak szerezni.

 25. 2016. január 30. szombat - 01:39

  Szia!

  Ugyan ez a helyet nálam is pont most. Vettem egy lakást és kilogott a konnektor, kiszedtem megnézni erre látom alumínium vezeték és nincs földelve sem. Elég macerás meg drága is lenne bontani falakat meg ki tudja még mit. Ugyanígy szeretném kB megoldani mint te csak én fikarcnyit sem értek hozzá 😀 Esetleg egy konzultáció? 🙂

  • 2016. január 30. szombat - 08:21

   Azt inkább egy villanyszerelővel. Nekem nem ez a szakmám 🙂

 26. 2016. január 18. hétfő - 17:17

  Üdv!

  Nem rossz írás, de azért tényleg meozhatta volna egy villanyász. Konyhai 6-os elosztónak 1,5 mm2 vezeték ? Hmm.. bátor, de inkább felelőtlen. Gondolom fejben tartod, hogy egyszerre mi minden üzemelhet, de mi van, ha nem Te üzemeltetsz valamit? Vagy egy későbbi tulajdonos aki nem szereli át a villanyt mert látja szép új a csatorna meg a vezeték, akkor biztos jó. Mikró.. kb 700-1000W kvfőző 5-600? Vízforraló 800-2000 között. Ott a csábító 6db csatlakozási lehetőség, nyilván oda dugja be.. és megy a kenyérpirító reggel meg a kvfőző esetleg gyerekeknek közben a tea és máris fűtőtest lesz a cuccból. Persze ilyenkor jön a kismegszakító (ha nem xbs lenne), de mindenre az sem megoldás. Na meg a bosszankodás.

  • 2016. január 18. hétfő - 17:26

   1,5-es réz vezetékkel 10A-ra van biztosítva az összes aljzat a lakásban. A konyhai konnektorok is. A mosogatógép, a sütő, a hűtő és a mosógép is egy-egy külön külön vezetékkel, külön 10-es megszakítóval. A világítás áramkörei 6 amperesek. Hol fog itt bármelyik vezeték melegedni?

  • 2016. január 18. hétfő - 18:05

   A 6-os elosztón akadt meg a szemem. Erre írtam, hogy nyilván ott a kismegszakító, az majd leold. Én inkább előre tervezek, ki tudja, eladom a lakást vagy nem én használom más meg akar a mikro, kv főző mellé még pár eszközt, akkor vagy folyamatosan leold vagy állandóan figyelni kell ne merítse ki a lehetőségeket az egyidejű használat.

  • 2016. január 19. kedd - 14:24

   Én még a főbiztosíték bővítésén gondolkodom. A jelenlegi 16A-t jó lenne 25-re bővíteni, arra szerintem még kapnék engedélyt a társasháztól. És akkor az az eset is működhetne, hogy egyszerre megy a mosógép, a sütő és a hajszárító 🙂

 27. 2016. január 3. vasárnap - 14:32

  Gerincvezeték ????? vízszerelésnél esetleg. Keresztmetszet csökkentésnél le kell biztosítózni ! A vezetéket kell lebiztosítózni nem a fogyasztót. Amúgy elég jó.

  • 2016. október 20. csütörtök - 11:08

   Okoska, nagyon jókat mondasz, de azért arra felhívnám a figyelmedet h olvasd el jobban amit írt, mert a 1,5es vezeték 16 azaz tizenhat amperig terhelhető és ő nem használt ennél nagyobb kismegszakítót sehol, de még az órában sincs nagyobb. Akkor minek is biztosítózod le feleslegesen???? Versenyt fut majd a Legrand meg Merlin h melyik B16 old le hamarabb???? peace

 28. 2015. október 23. péntek - 07:35

  Van egy kérdésem. Egy régi elosztó táblát szeretnék felújítani és azt nem tudom, hogy most csak C-s bizti
  van benne és már megvettem mindent de egy pár darab B-t is vettem.
  Ugye jó?

  Pötykös

  • 2015. december 3. csütörtök - 14:08

   Semmit nem fog számítani egy lakásban, hogy B-s vagy C-s megszakítót raksz be.

 29. 2015. szeptember 1. kedd - 02:12

  a led nem zavar be a firelébe ?

  • 2015. szeptember 23. szerda - 23:10

   Miért zavarna?

 30. 2015. augusztus 26. szerda - 10:04

  Szia,érdeklődnék fi-relét akarok beköttetni viszont nem tudom mekkorát vegyek, a villanyóra kismegszakító B25A a lakásba B10A és B16-Osak vannak,ehhez hány A-osat vegyek?

  • 2015. augusztus 26. szerda - 11:17

   Ha a főmegszakítód 25-ös, akkor legalább 25A-s Fi relé kell, de, ha nagyobb az sem baj, úgyhogy inkább 40-est vegyél. Az érzékenysége viszont mindenképpen 30mA legyen!

 31. 2015. június 14. vasárnap - 08:06

  koszi. a csempere milyen modon rogzitetted az elosztot?
  en is ezen gondolkodok, furni nem szeretnem, es a csempet mar felragasztottak a falra, a butor a tervezes fazisaban van

  • 2015. július 17. péntek - 15:42

   Fúrtam, két csavar tartja. Szerintem semmilyen ragasztó nem bírja ki a rángatást amikor húzod ki a csatlakozót

 32. 2015. május 18. hétfő - 20:26

  Szia.

  Nem derült ki, hogy földeltél. Panelekben általában csak a konyhában vagy a fürdőszobában van földelés, az összes többi helyen nullázás. Elvileg felújításnál kötelező mindenhova földet húzni, kivéve ahol kívül-belül minden megfelel a nullázásnak. Nem is értem egyébként, ha már két helyiségben benn van a földelés, a többibe miért nincs? :S

  • 2015. május 25. hétfő - 21:10

   A lakáselosztóig be van húzva a földelés, és onnan osztottam szét az összes konnektorhoz a lakásban.

 33. 2014. november 13. csütörtök - 18:32

  Hello.

  Nagyon jó leírás, köszönjük.

  Nagyjából éppen most esek át hasonló felújításon, panelban.

  Egy kérdésem lenne.
  Új lakáselosztó lett felrakva (XBS), de két kábel sajnos rövid annyira, hogy nem ér el a sorkapocsig.
  Két szál alumínium nulla vezetőről van szó, így nem is szívesen cibálom hátha jön még egy kicsit.
  Meg kell toldanom valahogy pár centivel, nincs mese!
  De hogyan?

  Alu-Réz toldás?
  Két pólusú wago-val pasztázva?
  Érvéghüvelyt az alu vezetéknek és úgy toldjam wago-val?

  Más ötlet?

  Köszönöm.

  KA

  • 2014. november 13. csütörtök - 20:47

   Simán Wago-val. Nyomd tele pasztával, aztán toljad bele a vezetékeket. Ha úgy gondolod, hogy esetleg később szét kell valamiért szedni, akkor bontható Wago-t használj.

   Érvéghüvely + Wago együtt nem működik!

 34. 2014. szeptember 25. csütörtök - 12:38

  Szia!
  Nekem régi alu hálózat van de új kapcsoló dobozban 3db C10-es orosz! kismegszakító.Egy körön nekem sok dolog van bekötve,és nem is tudom máshogy megoldani,ezért néha leveri valami a biztosítékot.De nem rendszeresen.Szerinted érdemes e kicserélni a kismegszakítókat jobb(Schneider) minőségűre,vagy nagyobbat érdemes?Te mit ajánlanál?

  Üdv:freezer
  Üdv!

  • 2014. szeptember 25. csütörtök - 13:05

   Kérdés mitől veri le? Ha attól, mert öreg a kismegszakító, akkor egy csere lehet, hogy megoldja. De azért nem ártana átnézni a kötéseket is a hálózaton. Semmiképp ne biztosítsd magasabb értékre a jelenleginél, tehát 10 ampernél ne tegyél bele nagyobbat!

 35. 2014. június 10. kedd - 10:07

  Szep leiras, gratula. A kepekbol nekem nem egyertelmu hogy a villanyoratol a lakaselosztoig alapbol ugyebar 10es Alu vezetek jon be. Az cserelve van mar Cu-re? En egy klima vasasral miatt tervezem ezt a projektet, de mivel nincs lehetosegem ujravezetekelni az egeszet, csak plusz vezeteket szeretnek direkbe elvinni a klimahoz. De a gyari eloszto csak 4 modulos, igy kenytelen vagyok cserelni. De az eloszton beluli Alu- Cu koteseket szeretnem mellozni. Erre az erveghuvelyt talaltam eddig legjobb megoldasnak. Ja es elso ranezesre a foldelo sin bentvan az elosztoba, de a bejovo vezetek valahogy hianyzik…nekem ez gyanus:)

  • 2014. június 10. kedd - 15:31

   10-es aluvezeték jön az órától, de azt a szakaszt csak regisztrált villanyszerelő cserélheti. Nálam az is MM fal, úgyhogy esélytelen a dolog, meg felesleges is, mert ez a keresztmetszet bőven elegendő alu vezeték esetén is. Lehet kapni DIN sínre szerelhető sorkapcsot, azzal is csinálhatod az alu-réz a kötéseket a dobozon belül.

 36. 2014. május 28. szerda - 12:09

  Mi is panelben lakunk nálunk ugyanígy csinálta a villanyszerelő brigád csak a plafonon sarokcsatornában jön be a vezeték a szobába és a sarokban van diszkréten levezetve. Nincs ezzel semmi gond.

  • 2014. május 28. szerda - 19:05

   Persze, hogy nincs, ez egy jól használható megoldás panelnél. Nem tökéletes, viszont kis rombolással és kevés pénzből megvalósítható.

 37. 2014. március 31. hétfő - 13:53

  Gratula, ez a villanyszerelés már sokkal jobban sikerült, mint a korábbiak 🙂

  • 2014. március 31. hétfő - 13:54

   Mert ezt a saját lakásomban csináltam 😀

 38. 2014. március 31. hétfő - 13:28

  eddig nem tudtam hogy a villanyszerelésben is otthon vagy, királyság! Precízen összefoglaltad!

 39. 2014. március 30. vasárnap - 13:38

  Köszönjük a linket! =o) Valóban szép munka, gratulálunk! Az árak is, amiket felsoroltál, kb. fedik a valóságot, jó kis összefoglaló! Gratula még egyszer! =o)

  • 2014. április 1. kedd - 21:31

   Köszönöm, sok információt sikerült a Ti oldalatokról is begyűjtenem mielőtt belevágtam ebbe a projektbe.

 40. 2014. március 29. szombat - 19:49

  Szuper 🙂

Hozzászólás

Keresés a blogon
Kategóriák
Legújabb hozzászólások