Dia szkennelés házilag

Az analóg korszakban készült családi fotó és videógyűjtemény nagy részét sikerült digitalizálnom az elmúlt években. Már csak a diák maradtak hátra, ami viszont okozott némi fejtörést.

Íme a 35mm-es diafilm. A kép általában üveglapok közé van betéve és műanyag kerettel összepattintva. Némelyik bőven elmúlt 30 éves, így a szétszedés / összerakás során jó pár keretet és üveglapot sikerült eltörnöm.

Az ősrégi Cenei Scoper G1 diavetítő is ott lapult a doboz alján. Sajnos az elem kifolyt benne és az izzó is kiégett így nem tudtam kipróbálni, de gyerekkoromból rémlik ahogy egyesével nézegettük rajta a fotókat. Egyébként a mai napig kapható ehhez hasonló típus.

A mennyiség: 7 db 36-os doboz, illetve egy nagyobb majdnem tele. Mikorra fogok ezzel végezni? És hogy lesznek ebből számítógépen nézhető képek? Vegyük sorra a lehetőségeket!

Diafeltéttel rendelkező szkenner

Belerakod a diát, és egyből tudod szkennelni, mint a normál papírképet. Az enyémhez sajnos nincs dia feltét, úgyhogy ez az opció kilőve. Kapható célgép is kimondottan dia szkenneléshez, ezt látod a jobb oldali képen. Nézegettem a használt piacot, de végül úgy döntöttem, hogy nulla pénzből kell kihozni ezt a projektet 🙂

Digitális fotólabor

Számtalan helyen vállalnak dia szkennelést de horror ára van. 50 Ft körül van egy darab dia digitalizálása a legkisebb felbontásban. Nem tűnik soknak, de 400 dia esetén elég húzós, az már majdnem egy jobbfajta használt szkenner ára. Ez a lehetőség is kilőve.

Csináld magad módszer

Szkenner híján valamilyen világító felületre kellene helyezni a diákat. Első próbálkozásom a tablet kijelzője volt. Teljesen fehér képet nyitottam meg háttérnek maximális fényerővel. Rátettem egy távtartót, majd egy üveglapot. A távtartó azért kell, hogy a tablet kijelzőjén látható pixelek ne látszódjanak a fényképen. Persze, ha retinás iPad-et használsz, ez a veszély nem fog fenyegetni 🙂

Kell még egy állvány és egy fényképezőgép, lehetőleg makró objektívvel. Nincs makród? Nekem se, úgyhogy azzal kell dolgozni ami van. Nagy fényerejű fix 50-es objektívet raktam fel, ehhez viszonylag magasra kellett az állványt állítani, hogy fókuszálni tudjak. Kompakt gép is megfelel a célnak, viszont, ha nem tud RAW formátumot akkor ügyelj a helyes fehéregyensúly beállításra!

Az eredmény messze nem tökéletes. A kijelző fényereje kevésnek bizonyult, illetve az említett pixelesedés elég erősen látszik, főleg a kép világos részein.

Új setup kell, nincs mese. A tabletet kicseréltem egy erősebb, hideg fényű asztali lámpára, a fény tompításához pedig egy ikeás doboz fedelét használtam. Az üveglapot közvetlen a lámpára tettem, majd rá a távtartót, végül a doboztetőt. A távtartó ezúttal azért kell, nehogy megolvadjon a műanyag, mert a lámpa hőt termel.

Makró hiányában nem tudtam túlzottan közel menni a diákhoz, de így is sikerült 800x600-as felbontást elérni. A képek eleve nem túl jó minőségűek, ennél nagyobb felbontásra nincs is szükség. Valószínűleg fotólaborban profi gépekkel sokkal jobb eredményt is el tudnak elérni, de a 30 évvel ezelőtt készített családi fotókat bőven elég lesz ekkorában nézegetni 🙂

RAW formátumot használtam, hogy a fehéregyensúly utólag is szabályozható legyen. Így fest egy nyers kép:

Íme néhány elkészült kép. Az eredmény egész tűrhető lett. Egy photo filtert azért rádobtam a képekre, hogy jobban érződjön rajtuk a retró hatás. Ez Photoshopban az adjustments layer-ek között található. Ezen belül a default warming filter többnyire jó is erre a célra.