Mérei Tamás webdesigner

Mi a különbség a UX designer és a webdesigner között?

Szerző:   |   2014-05-29

Annak idején mikor elkezdtem "webes dolgokkal" foglalkozni, az emberek többségének egyáltalán nem volt internet hozzáférése és azt sem tudták mi az a weboldal. Akkoriban, ha megkérdezte valaki, hogy mivel foglalkozom és azt válaszoltam, hogy webdesigner vagyok többnyire fogalmuk sem volt arról, hogy ez mit takar. Azóta eltelt több, mint 13 év és az internethasználat általános dologgá vált, így a webdesigner szó jelentése manapság már nem szorul különösebb magyarázatra. De mi a helyzet a UX designerrel?

Mit csinál egy UX (User Experience) designer?

Válasszuk szét a dolgokat amennyire lehet:

Webdesigner:

 • arculati elemeket tervez (logó, névjegykártya, levélpapír, szórólap...)
 • weboldalak grafikai terveit készíti el
 • HTML + CSS, esetleg JS kódot ír
 • bannereket, hírleveleket, microsite-okat készít
 • jellemzően használt programok: Photoshop, Illustrator, Flash, valamilyen forráskód szerkesztő

UX designer

 • drótvázakat, mockup-okat, prototípusokat készít
 • követi a design trendeket, tisztában van a best practice megoldásokkal
 • mér, analizál, elemez, A/B tesztel
 • jellemzően használt programok: Axure, UXPin, Google Analytics, különböző usability testing eszközök

Habár a UX-es a tervezési fázisban is aktívan részt vesz, az igazi munkája akkor kezdődik amikor élesedik az adott weboldal vagy alkalmazás. Legfontosabb teendője rendszeres mérésekkel ellenőrizni, hogy a megvalósított koncepció mennyire működőképes. Tipikusan e-kereskedelemmel foglalkozó weboldalaknál van erre szükség, ahol bevételkiesés származhat abból, ha például nem elég feltűnő a "kosárba" gomb, vagy mondjuk nem egyértelmű a checkout process. A UX-es nyomon követi, hogy a felhasználók mennyi időt töltenek az oldalon, hova kattintanak legtöbbet vagy épp hol hagyják el legtöbben az oldalt. Az így szerzett információk alapján fejlesztési javaslatokat tesz.

Új fejlesztés esetén először A/B teszttel meg kell állapítani, hogy az adott funkció használata mennyire egyértelmű a usereknek. Biztos mindenki hallotta már a tipikus szitkozódást: "Már megint máshogy néz ki a Facebook b@zmeg!". Hát igen, a Facebook-nál is A/B tesztekkel döntik el, hogy mi az ami működik és mi az ami nem. Ezért fordulhat elő olyan, hogy az illető lát valami újítást, de hiába mondja az ismerőseinek, ők nem látják, mivel a másik csoportba estek. Aztán lehet, hogy pár nap múlva neki is eltűnik, mert a fejlesztők végül elvetették az adott megoldást a használati statisztikák alapján 🙂

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy UX-esre nagy, bevétel-orientált projektek esetén van szükség, ahol külön ember(eke)t igényel a felhasználók viselkedésének elemzése. Ez pedig nem a webdesigner, hanem a UX-es kolléga feladata. Ez természetesen nem tekintendő szentírásnak, simán előfordulhat olyan, hogy valaki webdesign-al és UX-el is foglalkozik, főleg kisebb cégeknél.

Végezetül még egy gondolat: teljesen mindegy mi van a névjegyedre írva, mert manapság úgyis mindenki manager meg specialist. Az egyetlen dolog ami számít, hogy a rád bízott feladatot meg tudod e oldani, vagy sem, illetve hogyan tudsz másokkal együtt dolgozni. A munkahelyi és szakmai megítélésed teljes mértékben ettől függ.

Mérei Tamás Webdesigner

Szerző

Mérei Tamás vagyok, webdesigner. Reszponzív weboldalak készítésével foglalkozom, grafikai tervezéstől a HTML + CSS kódolásig.

Ismerj meg! Nézd meg eddigi munkáimat! Lépj velem kapcsolatba!

10 hozzászólás

 1. Tanárnéni
  2016. szeptember 13. kedd - 09:05

  Szia!
  Most olvasom a Design nem a kinézetről szól c. könyvet és marketinget is tanulok mellé, évek óta nem keveset. Bár inkább alapértelmezetten designer típus vagyok, valamennyi programozást is meg kellett tanulnom. Tanárit (nyelv) és kiadványszerkesztés tanultam iskolában, a webet kb. 1 év alatt tanultam hozzá önállóan. 1 év múlva az élet úgy hozta (2010), hogy tanítottam a témát és közben én is folyamatosan fejlődtem. Ezt nem lehet másképp. De névjegyet, szórólapot stb. szerintem inkább a kiadványos grafikus kolléga készít – néha valóban a designer, vagy grafikus, ha van olyan, de a nyomdai kivitelezés azért egy külön szakma. Igaz, nehezen elválasztható egymástól, sok az összefonódás, de a különbség is. Marketing szemlélet ma már minden gyakorlatias, piacképes grafikusnak kb. kötelező. Nem lehet megúszni. Csak egy privát blog esetén, kb. Mindenki más “el akarja adni” a termékét, mindegy, hogy az egy hírportál vagy blog olvasottság növelése vagy tényleges digitális/információs vagy kézzel fogható termék. OKJ képzések keretében tanítok most már bő 6 éve. Mindig mondom a diákoknak, hogy nagyon széles spektrumot nézünk az iskolában, de majd az életben kiderül, mi megy (leg)jobban. Nagyon erős a cégeknél a specializáció, mindenhol mást kérnek, vannak átfedések. Kicsiknél kb. univerzális ember kell, nagyoknál speciális. Külön van UX designer, grafikus, frontendes (ő programozza a HTML CSS, JS stb), backendes (szerver oldali progr.) és még a többi is külön van kb. De mindenhez lehetetlen mélységében érteni…

 2. hestermeister
  2016. július 5. kedd - 22:46

  Kedves Cyrex
  Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményed hogy alakul majd a webdesigner szakma a jövőben? Arra gondolok, hogy manapság egyre terjednek – és el kell ismerni- egyre jobb lehetőségeket kínálnak az ingyenes honlapkészítő programok, melyek szinte már lesik az ember kívánságát. Én korábban grafikusként dolgoztam, + kis HTML, CSS, Javascript, most folytatnám a szakmát, szeretnék még jobban elmélyülni a kódolásban de picit elbizonytalanodtam, hogy mire helyezzem a hangsúlyt mivel tudom kiszolgálni az ügyfeleket, akik ma már oly sok mindent ingyen kapnak. Lehet, hogy hülye kérdés, de én egy anyuka vagyok, aki 4 évig gyesen volt, és eléggé kiestem a webes világ folyásából. Most Svájcban élek, ahol azt látom, hogy Frontend Designer Interface Designer, Grafiker szakmákra keresnek embereket, tehát látom, hogy keresett szakma, de ha engem most valaki megkérdezne, hogy miben jobb egy megfizetett honlap egy ingyenesnél sajnos nem tudnék meggyőzni senkit. 🙂
  Előre köszi a választ 🙂

  • cyrex
   2016. december 19. hétfő - 09:04

   Ne a sarki ABC weboldalára gondolj. Oda valóban elegendő egy ingyenes megoldás. Komoly, nagyforgalmú, online szolgáltatást nyújtó weboldalaknál szükség van tapasztalattal rendelkező webdesignerre, UX designerre, grafikusra. Ezekből viszont kevés van. Nem véletlen próbálkoznak folyamatosan LinkedIn-en a recruiterek elcsábítani a jó szakembereket.

 3. lolka_bolka
  2015. május 11. hétfő - 14:51

  “Webdesigner: arculati elemeket tervez (logó, névjegykártya, levélpapír, szórólap…) …”

  Szerintem az a grafikus lesz.

  Nem azt mondom, hogy aki webdesigner, az nem lehet grafikus, bár az önjelölt “webdesigner” aki csak azért, mert ért a photoshophoz, azt hiszi magáról, hogy akkor már webet is tud, azoktól rosszul vagyok.

  • cyrex
   2015. május 16. szombat - 21:52

   Igen az valóban a grafikus, ha épp van olyanja külön a cégnek 🙂

 4. Stevee
  2014. június 30. hétfő - 22:01

  A jövőben érdemes lesz a webdesigner szakmát hivatásként űzni?

  • cyrex
   2014. július 1. kedd - 07:41

   Ezt a kérdést meg se hallottam.

 5. WebStarter
  2014. június 14. szombat - 20:01

  Szia Cyrex!
  Azt szeretném kérdezni, hogy te hol tanultad a webdesign szakmát. Hogy zajlott az egész? Drága volt?

  Várom válaszod!

  • cyrex
   2014. június 16. hétfő - 10:54

   Felsőfokú informatikai végzettségem van, de annak nem sok köze van ahhoz amivel foglalkozom. Ott csak megtanítanak egy csomó, száraz, használhatatlan elméleti anyagot amivel nem mész semmire. Magamtól tanultam mindent.

Hozzászólás

Legújabb hozzászólások