Mérei Tamás webdesigner

Elektromos rizsfőző

Szerző:   |   2010-06-09

Régi vágyamat sikerült beteljesítenem a hétvégén: vettem egy rizsfőzőt. Rengeteget olvastam róla korábban. Ezzel állítólag nem lehet rossz rizst csinálni, a használata pedig megalázóan egyszerű.

A működést megnézheted az alábbi videón.

A külső vázon belül van egy kivehető teflonbevonatú edény, az oldalán jelölésekkel. Ezen kívül jár hozzá egy kisebb betét, amit párolásra lehet használni, egy adagolópohár, egy műanyag kanál és egy tápkábel. Az oldalán egyetlen kapcsoló, két állással: alsó fokozatban főz, felső fokozatban melegen tart.

A leírás elég körülményesen fogalmazza meg az arányokat, az adagolópoháron lévő jelölések és az edény belsején lévő jelölések alapján kellene elvileg kiszámolni a víz mennyiséget. Ennél azonban egyszerűbb a klasszikus módszer: 1 pohár rizs, 2 pohár víz. De ez nyilván a rizs fajtájától is függ.

Tehát kétszeres mennyiségű vizet öntöttem a rizshez. Jázminrizsről van szó egyébként.

Rátettem a fedőt és bekapcsoltam. A leírás szerint bekapcsolás után otthagyhatom, majd amikor kell, magától lekapcsol, és utána 10-15 percig ne vegyem le a fedőt. Így is tettem, bekapcsoltam, majd mentem olvasgatni. Aztán úgy 10 perc múlva hallom, hogy dobálja a fedőt és habzik, mint a barom, mert későn kapcsolt le. A rizs szétfőtt, a konyhát takarítani kellett. A következő alkalommal már résen voltam, és amikor forrt, lekapcsoltam. Utána hagytam 10 percig a fedő alatt, és a rizs tökéletes lett.

A gyári kapcsoló nem biztos, hogy pontosan akkor fog kikapcsolni, amikor kellene, ezért nem árt figyelni. Lehet, hogy nagyobb mennyiségnél jókor kapcsolt volna, de 1 csészényi rizsnél többet egyszerre ritkán főz az ember. Ettől eltekintve a használata pofon egyszerű, beleteszed a rizst + kétszer annyi vizet, bekapcsolod, amikor forr lekapcsolod, és 10 perc múlva kész. Tökéletes állagú, pergő rizst lehet benne készíteni.

Ha gyakran főzöl rizst érdemes beruházni egy ilyen készülékre.

Mérei Tamás Webdesigner

Szerző

Mérei Tamás vagyok, webdesigner. Reszponzív weboldalak készítésével foglalkozom, grafikai tervezéstől a HTML + CSS kódolásig.

Ismerj meg! Nézd meg eddigi munkáimat! Lépj velem kapcsolatba!

18 hozzászólás

  1. csacs
    2015. december 5. szombat - 23:34

    Nekem nagyon régóta van, és tökéletes. Receptem: a rizst alaposan mossuk át, amíg teljesen tiszta nem lesz a víz, Másfélszeres víz, bele kb 1 bögre (nem mérőedény, hanem sima bögre) rizshez egy púpozott evőkanálnyi Ráma, egy lapos evőkanál ételízesítő. Simán átkapcsol melegen tartóra.

  2. Weiser István
    2015. szeptember 5. szombat - 14:05

    Már két olyan rizsfőzőm van,ami nem kapcsol át hőn tartó üzemmódba és egy idő után
    kioldja a biztosítékot (ami benne van)Nem tudom a szabályzásba hogy lehet beavatkozni???

    • cyrex
      2015. szeptember 14. hétfő - 07:00

      Fogalmam sincs, ha szétszeded és értesz hozzá akkor biztosan lehet vele valamit csinálni.

  3. Erzsi
    2015. március 7. szombat - 11:41

    Karácsonyra kaptam, és nagyon száraz lesz benne a rizs, mit lehet ez ellen tenni?

    • cyrex
      2015. március 9. hétfő - 22:03

      Esetleg több vizet bele?

    • Emmy
      2016. november 16. szerda - 19:40

      Próbálj meg egy kis olívaolajat tenni bele. Isteni lesz vele!

  4. Ákos
    2012. február 27. hétfő - 11:13

    Csao, vettem én is 1 rizsfőzőt, de nekem főzés üzemmódba gyorsan felhabizk a rizs, melegentartó üzemmódba pedig 20 perc elteltével sem főtt még meg :S

    • cyrex
      2012. február 27. hétfő - 11:56

      Mosd meg a rizst alaposan mielőtt beleteszed. Addig mossad amíg a víz teljesen tiszta nem lesz!

  5. depe
    2011. december 28. szerda - 21:35

    Szia, tervezem hogy veszek én is ilyet. Viszont érdekelne, hogy a főzési idejét lehet állítani? Mert azért nem mindegy melyik rizs meddig fő.

    • cyrex
      2012. február 11. szombat - 23:07

      Ez alap cucc, nincs rajta idő szabályozási lehetőség.

  6. Gizus
    2011. október 16. vasárnap - 12:24

    Most kaptam a rizsfözöt egyből ki is probáltam.Az eredmény egyszerüen tökéletes.Ajánlani tudom csak mindenkinek.

  7. keresztesi Juli
    2011. május 24. kedd - 11:46

    Csak a legmagasabb fokozaton lehet főzni benne? 200-300 Watt-ra le lehet kapcsolni. Én a slow cooker helyett szeretném megvenni. A slow cooker-ben 8-10 órát lassu hőfokon lehet megfőzni az ételt /hust,stb./ Várom válaszod

    • cyrex
      2011. május 26. csütörtök - 11:17

      Ezen csak két fokozat van. Egy főző és egy melegen tartó.

  8. Ano
    2011. március 21. hétfő - 01:14

    Biztos van olyan rizsfőző is ami rendesen kikapcsol amikor kell stb. hisz épp ez lenne az egyik lényege. Ezekszerint nem érdemes mindig a legolcsobbat megvenni.

    • cyrex
      2011. március 21. hétfő - 07:26

      Ez messze nem a legolcsóbb, de egyébként teljesen igazad van.

  9. GRIFFON
    2010. november 6. szombat - 21:27

    Köszi a segítséget!

  10. GRIFFON
    2010. november 4. csütörtök - 20:17

    Szia!

    Tervezem hasonló készülék beszerzését… Érdeklődni szerenék, esetleg kipróbáltad-e más gabonákkal, mint pl. köles, hajdina, árpa? És mi a helyzet a fagyasztott zöldségekkel párolás során? Köszi a választ! Üdv! Griff

    • cyrex
      2010. november 4. csütörtök - 20:58

      Hali!

      Én csak rizst szoktam zabálni, de annak minden fajtáját csináltam már benne. Olvastam máshol, hogy van aki krumplit is főzött már benne, mondjuk azt nem teljesen értem, hogy hogyan 🙂

      A fagyasztott zöldséget ugyanúgy kell elkészíteni, mint ahogy rendesen is csinálnád. Amit lehet párolással készíteni ahhoz jó a készülék. Ha megnézed a kapcsolódó bejegyzést a párolásról, akkor ott látod, hogy van benne mirelit brokkoli. Kiveszed a fagyasztóból, kicsit kienged, aztán mehet bele, én nem szoktam ebből ügyet csinálni. Mirelit zöldbab, zöldborsó, kukorica, simán beletennék bármit.

Hozzászólás

Legújabb hozzászólások